Erdogan “nije zadovoljan Dejtonskim sporazumom”; Milanović: “Postoje razlike između stavova Ankare i Zagreba”

0
EPA-EFE/ETTORE FERRARI / POOL

(Beta) – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u Zagrebu da nije zadovoljan Dejtonskim sporazumom, ali da o spornim pitanjima uključujući i izbornu reformu, treba da se dogovore čelnici BiH.

On je tako izneo suprotan stav od predsednika Hrvatske Zorana Milanovića koji, kao i hrvatska vlada, uoči opštih izbora u BiH traži od Visokog predstavnika Kristijana Šmita da nametne promene izbornog zakona koje bi obezbedile da Hrvati samostalno biraju svoje predstavnike.

“Imamo Bošnjake, Hrvate i Srbe, entitete, čelnike koji predstavljaju te narode i verujem da odluke moraju da donesu čelnici u BiH”, rekao je Erdogan novinarima u Zagrebu u zajedničkom obraćanju s hrvatskim predsednikom.

Upitan o različitim stavovima Turske i Hrvatske o izbornom procesu u BiH, turski predsednik je posle susreta s Milanovićem rekao da treba češće razgovarati. On je kazao da je dogovoren nastavak dijaloga o BiH posle izbora, rekavši da Turska pomno prati zbivanja na Balkanu.

“Pričali smo o koracima koje moramo da preduzmemo za očuvanje i jačanje mira i sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi, istakli podršku miru i stabilnosti i teritorijalnoj celovitosti BiH i evropskim integracijama”, rekao je Erdogan.

On je naglasio da je celovitost BiH veoma važna, jer je ta zemlja za to platila veliki ceh koji više niko ne bi smeo da plati. Turski predsednik je rekao da postoji problem i zbog Dejtonskog sporazuma, ali da njime nije bio zadovoljan ni Alija Izetbegović kada ga je potpisivao 1995.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da postoje razlike u pogledima Hrvatske i Turske prema izbornoj reformi u BiH.

“To pokazuje da nam treba više detaljnog razgovora da istaknemo svoje probleme i strepnje kojih Turska zbog svoje veličine i udaljenosti nije svesna”, ocenio je hrvatski predsednik.

On je kazao da Hrvatska pokušava da “ispravi neke nepravde i kršanja Dejtonskog sporazuma koji je temelj mira BiH”.

“Hrvati su najmalobrojniji i jedan od konstitivnih naroda. U BIH moraju da se dogovaraju stvarni legitimni predstavnici konstitutivnih naroda, što trenutno nisu svi u BiH”, kazao je Milanović.

Hrvatska, naime, osporava legitimitet člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića, jer smatra da je on izabran glasovima Bošnjaka u Federaciji BiH. 

Milanović je ponovio da je bio kritičan prema ulozi i izboru Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, ali da je tražio neku vrstu akcije da bi se onemogućilo da Hrvati budu preglasani na opštim izborima.

“Ne znam šta će biti na izborima u BiH, ali ja sam dao šta sam mogao. Visoki predstavnik za sad nije učinio ništa, ali učini li nešto, biću zadovoljan”, dodao je hrvatski predsednik.

Govoreći o odnosima dve zemlje, turski predsednik je rekao da su oni prijateljski i saveznički, te da ih doživljava kao susedne iako nemaju medjusobnu granicu. Erdogan je kazao da trgovinski odnosi napreduju, da je trgovinski volumen premašio 90 miliona dolara i narastao za 40 odsto prošle godine. Dodao je da postoji veliki interes turskih firmi za ulaganja u Hrvatsku.

On je ocenio da njihovo zajedničko učešće na otvaranje Islamskog centra s džamijom u Sisku upućuje i bitnu poruku Evropi i svetu.

Milanović je kazao da je Turska bila uz Hrvatsku 90-tih i podsetio da je turski predsednik bio na sahrani prvog hrvatskog predsednika Franje Tudjmana krajem 90-tih kada je zemlja bila u komlikovanoj situaciji.

“To se stvari koje danas ne odjekuju tako jako, ali se ne zaboravlja”, zaključio je Milanović.

Posle otvaranja Islamskog centra s džamijom u Sisku, predsednici Turske i Hrvatske obratiće se učesnicima tursko-hrvatskog biznis foruma u Zagrebu, a potom će se turski predsednik sastati s premijerom Andrejom Plenković.

Erdogan u Zagrebu završava regionalnu turneju koju je počeo u utorak u BiH, a nastavio u sredu u Beogradu.