EP usvaja rezoluciju o ubrzanom odobravanju statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini: “Moramo da radimo na integraciji države u jedinstveno tržište Unije”

0
(beta/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Evropski parlament će u utorak (1. marta) usvojiti rezoluciju kojom se institucije EU pozivaju da rade na ubrzanom odobravanju Ukrajini statusa kandidata za članstvo u EU i da u međuvremenu nastave da rade na integraciji Ukrajine u jedinstveno tržište EU, prenosi Gardijan.

Poziv evroposlanika usledio je nakon slika iz Kijeva na kojima predsednik Volodimir Zelenski potpisuje zvanično pismo molbe za članstvo u EU.

Zvaničnik EU je objasnio proces. Pismo molbe se piše predsedniku saveta EU kojim trenutno predsedava Francuska. Savet zatim o prijavi obaveštava države članice, Evropski parlament i nacionalne parlamente.

Na sastanku 27 ministara EU za poslove, poznatom kao Savet za opšte poslove, treba da se donese odluka da se zvanično zatraži mišljenje Evropske komisije o aplikaciji.

Uobičajeno bi bilo potrebno 15 do 18 meseci da komisija donese svoje mišljenje, iako bi taj period mogao biti značajno skraćen „u zavisnosti od političkih razloga“, rekao je neimenovani zvaničnik, a prenosi Gardijan.

Postoji pretpristupni period različite dužine, tokom kojeg zemlja kandidat prilagođava svoje institucije, standarde i infrastrukturu kako bi ispunila svoje obaveze kao država članica. Proces pristupanja uključuje usaglašenost sa kriterijumima za pristupanje, uključujući usvajanje i sprovođenje zakona EU.