Deo lidera EU za prihvatanje ukrajinskog zahteva za brzu kandidaturu, Borelj kaže da “to pitanje nije na dnevnom redu”

0
(Beta/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

Nekoliko predsednika država članica Evorpske unije objavilo je otvoreno pismo u kojem pozivaju na prihvatanje brze kandidature Ukrajine za članstvo u EU, a na osnovu zahteva ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, prenosi Gardijan.

“Mi, predsednici država članica EU – Republike Bugarske, Češke, Republike Estonije, Republike Letonije, Republike Litvanije, Republike Poljske, Republike Slovačke i Republike Slovenije čvrsto verujemo da Ukrajina zaslužuje da odmah dobije perspektivu za pristupanje EU”, piše u otvorenom pismu.

“Zbog toga pozivamo države članice EU da konsoliduju najvišu političku podršku Ukrajini i omoguće institucijama EU da preduzmu korake kako bi Ukrajini odmah dali status zemlje kandidata za članstvo u EU ​​i otvorili proces pregovora”, dodaje se u saopštenju.

Otvoreno pismo usledilo je nakon apela ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se Ukrajini odobri članstvo u EU odmah po posebnoj proceduri, uz zvaničnu prijavu Ukrajine za članstvo.

Sa druge strane, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da je neposredni prioritet pružanje praktične podrške Ukrajini da se suprotstavi invaziji Rusije, umesto da se raspravlja o dugoročnim pitanjima koja bi mogla da potraju godinama.

“Ovo pitanje danas nije na dnevnom redu, verujte mi. Moramo da radimo na praktičnijim pitanjima. Moramo da damo odgovor za naredne sate, a ne za naredne godine”, rekao je Borelj na pitanje o članstvu Ukrajine u EU.

“Ukrajina ima jasnu evropsku perspektivu, ali sada moramo da se borimo protiv agresije”, rekao je Borelj u Briselu.