Entoni Blinken je obećao, ali premijer Izraela kaže da nema mesta u Jerusalimu za konzulat SAD za Palestince

0

(Beta) – Premijer Izraela Naftali Benet izjavio je da nema mesta u Jerusalimu za otvaranje konzulata SAD za Palestince.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je obećao da će konzulat, koji je zatvoren za vreme administracije bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, ponovo biti otvoren.

Izrael, medjutim, smatra da će se takvim potezom povrediti suverenitet te zemlje nad Jerusalimom.

Otvaranje bi doprinelo poboljšanju veza SAD i Palestinaca narušenih tokom Trampovog mandata.

Palestinci su danas osudili Izrael što odbija obećano otvaranje konzulata.

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da otvaranje konzulata vidi kao deo obaveza međunarodne zajednice da se okonča izraelska okupacija teritorija na kojima Palestinci teže da osnuju svoju državu.

“Istočni Jerusalim je neodvojivi deo okupirane palestinske teritorije i glavni grad države Palestine. Izrael, kao okupaciona sila, nema pravo veta na odluku adminstracije SAD”, navedeno je u saopštenju.

Benet je kasno sinoć na konferenciji za novinare, na pitanje o konzulatu  ponovio poziciju Izraela u odnosu na Jerusalim.

“Nema mesta za još jedan američki konzulat u Jerusalimu. Jerusalim je glavni grad jedne države i to je država Izrael”, rekao je Benet.

Ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid sugerisao je da konzulat umesto u Jerusalimu bude otvoren u palestinskom administrativnom centru Ramali na Zapadnoj obali.

Palestinci tu ideju odbijaju jer oni polažu pravo na Jerusalim.

Izrael smatra čitav Jerusalim svojim večnim nepodeljenim glavnim gradom.

Palestinci, medjutim, teže da istočni Jerusalim, koji je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije anektirao, bude glavni grad njihove buduće nezavisne države.

Konzulat za Palestince biće, kako sada izgleda, još jedan test odnosa Benetove vlade i administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena koja nastoji da obnovi tradicionalnu američku politiku prema Izraelu i Palestincima pošto je za vreme Trampa Bela kuća uglavnom držala stranu jevrejskoj državi u odnosu na decenijski sukob dva naroda.

Tramp je priznao čitav Jerusalim kao glavni grad Izraela i u maju 2018. godine premestio ambasadu SAD iz Tel Aviva u taj grad.

Preseljenje ambasade je izazvalo gnev Palestinaca i navelo ih da prekinu većinu veza sa Trampovom adminstracijom.

Veći deo poslova konzulata je stavljen u nadležnost ambasade posle preseljenja.

Blinken nije rekao kada se planira otvaranje konzulata, a američki zvaničnici su upozorili da bi izraelsko protivljenje moglo biti smetnja.

Palestinski zvaničnik Vasel Abu Jusef označio je Benetov stav ukorenjenom politikom okupacije, ocenivši da predstavlja izazov za ispunjenje obećanja Bajdenove administracije.