Engleski navijači pevali pogrdne pesme o Srbima i pokazivali orla: “Hoće li reagovati UEFA, ili je ovo rasizam samo kada pevaju navijači iz istočne Evrope?”

0
Foto: Profimedia

Utakmica reprezentacija Engleske i Kosova imala je prijateljski karakter iako je odigrana u okviru grupne faze kvalifikacija za EURO.

U Prištini su igrači Gordog Albiona dočekani kao veliki prijatelji i saveznici iz vremena kada su stanovnici Kosova svoju sadašnjost posmatrali kao daleku čežnju.

Činjenica da su igrači reprezentacije Kosova ustupili najbolji hotel u Prištini svom suparniku, kako bi se gosti što bolje osećali, govori dovoljno o tome koliko je gostovanje tima Gereta Sautgejta bilo važno svima na Kosovu.

“Zauvek ćemo biti zahvalni za sve što ste uradili za našu zemlju. Zato ovaj meč želimo da iskoristimo kao zahvalnicu narodu Engleske i Britanije. Ovo je bitan meč za nas zbog političke veze dve zemlje”, rekao je Agim Ademi, prvi čovek Fudbalskog saveza Kosova

Prilikom intoniranja engleske himne, svi navijači na stadionu su podigli zastavice gostiju.

Prijateljska atmosfera vladala je i među navijačima dve reprezentacije.

Pevali su pesme, skandirali o Srbiji i srpskom timu, pokazivali orla rukama, kao Granit Džaka i Đerdan Šaćiri na Mundijalu u Rusiji. I sve je to deo navijačke kulture, pišu britanski mediji i ističu da su sve te melodije dobro poznate a da se umesto o Srbiji i Srbima svakog vikenda peva o Arsenalu, Liverpulu, katolicima, protestantima…

Međutim, pojedini britanski novinari smestili su takve navijačke pesme i gestikulacije u nešto drugačiji kontekst.

“Ako su Češka i Crvena zvezda više puta kažnjavane zbog anti-albanskih pesama, da li se ovakvo ponašanje može podvesti pod situ vrstu prekršaja”, napisao je Sem Strit.

Zapitao se Strit i da li će UEFA sada kazniti Englesku da prvu utakmicu na Vembliju na Evropskom prvenstvu igra iza zatvorenih vrata.

Rumunski sportski novinar Emanuel Rosu, imao je ironičan komentar na Stritove primedbe.

“Nema tu ništa pogrešno. Pogrešno je samo kada to pevaju retardirani navijači iz istočne Evrope, a ako si sa zapada ili civilizovani severnjak, to je samo malo zabave na fudbalskoj utakmici”.