Muzika brzog tempa koja odgovara 170 otkucaja srca u minutu smanjuje osećaj napora i povećava kardiovaskularne efekte bolje od muzike sporijeg tempa, prema istraživanju objavljenom u u časopisu „Frontiers in Psychology“, prenosi N1.

Muzika može da popravi i osnaži raspoloženje pre vežbanja, ublaži osećaj umora i bola tokom vežbanja i podstakne izlive snage i izdržljivost, utvrdili su naučnici.

„Otkrili smo da slušanje muzike bržeg tempa uz vežbanje rezultira najvećim brojem otkucaja i najnižim osećajem iscrpljenosti u poređenju s vežbanjem bez muzike“, kaže autor studije Luka Ardigo, profesor sa Univerziteta Verona.

„To znači da se vežbanje činilo manje napornim, ali bilo je korisnije u smislu jačanja fizičke spreme“, dodaje Ardigo.

Istraživanjem je utvrđeno da su efekti veći kod vežbi kojima se povećava izdržljivost, poput oštrog hoda, trčanja, vožnje bicikla i plivanja, nego kod vežbi visokog intenziteta poput dizanja tegova i drugih isprekidanih vežbi visokog intenziteta.

Ti rezultati potvrđuju studije iz 2011. kada se pokazalo da sklonost vrlo brzom muzičkom tempu povećava intenzitet vežbi – u tom slučaju vožnje bicikla.

„Na neki način muzika se može smatrati legalnim lekom za stimulaciju“, rekao je naučnik.

Preporučuje se da napravite listu najdražih pesama na osnovu njihovog tempa. Na internetu postoje brojne aplikacije koje omogućavaju da se odmah utvrdi tempo svake pojedine kompozicije.

Tako je tempo Eminemove pesme „Lose Yourself“ 171 otkucaj u minuti (BPM), Džej Zijev „Empire State of Mind“ 173, a Bijonsina pesma „Naughty Girl“ ima 199. „Untouchable“ od Tejlor Svift ima tempo 200, a Mobijev „Thousand“ koji počinje sa 137 penje se do rekordnih 1015 BPM-a prema Ginisovoj knjizi rekorda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.