Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Francuske Emanuel Makron položili su u Aleji velikana cveće na grob Milunke Savić, najodlikovanije žene za zasluge u Prvom svetskom ratu, koja je ponela i francuski Orden Legije časti.

Na Groblju oslobodilaca Beograda, oni su položili i vence na Spomenik brakaniocima Beograda u Prvom svetskom ratu.

Potom je na Kalemegdanu organizovano obraćanje predsednika Francuske okupljenim građanima. Predsednici dve države su položili vence kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj, nakon čega su intonirane himne Francuske i Srbije.

Glumac Miki Manojlović se Makronu obratio na francuskom jeziku i recitovao pesmu Vladislava Petkovića Disa.

Kada je francuski predsednik počeo da čita govor na srpskom jeziku, pozdravljen je snažnim aplauzom. Njegovo obraćanje bilo je usmereno na sećanje na zajedničku borbu dva naroda tokom Prvog svetskog rata.

On je ispred spomenika, u aluziji na poruku „Volimo Francusku, kao što je ona volela nas“, poručio i da Francuska voli Srbiju, kao što je ona nju.

„Hvala vam što ste došli u ovolikom broju. Pokazujete da poruka ispisana na ovom spomeniku: „Volimo Francusku kao što je ona volela nas“, živi i 100 godina kasnije. Sada je red na mene da kažem: Francuska voli vas kao što ste i vi voleli nju. Francuska vrlo dobro zna šta sve duguje srčanoj Srbiji iz Velikog rata… šta duguje vojnicima koji su dali svoje živote kako bismo mi živeli u slobodi. Zajedno smo se borili na solunskom frontu. Ono što je tragično u istoriji to nas je zauvek spojilo, tragični događaji su nas ujedinili. Tada smo ostvarili bratstvo koje se nikada ne može zaboraviti naspram haosa smrti. Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda, krv srpskih kćeri i sinova prolivenu zajedno sa našom… suze majki, jauke očeva, nepresušnu bol preživelih“ rekao je između ostalog francuski predsednik.

Aleksandar Vučić istakao je Makronovo strpljenje da, kako je rekao, stane pred narod i da sluša o problemima Srbije.

„Veliki Makron je pokazao poštovanje prema Srbiji. Nije u četiri zida pričao sa istomišljenicima, već je stao pred običan narod. Predsednik Makron je imao strpljenja da me sasluša, a ja sam govorio o svim vašim i našim nedaćama i sve što je srpski narod prošao u poslednjim decenijama“, rekao je Vučić dodajući da je to razlog zašto je Srbima kupio srca.

Nastavio je i podsetio na Makronove reči sa prethodno održane konferenciji u Palati Srbije da se Evropa dubinski reformiše i da će „kako to bude išlo, tako će i Srbija da pristupa“.

„Za Francusku je prioritet dubinska reforma EU, a ja vas ko boga molim – požurite i Srbi će vam biti zahvalni“.

Dvojica predsednika prethodno su se obratila javnosti posle razgovora u „četiri oka“ u Palati Srbija gde je srpski predsednik rekao da su razgovarali o „kosovskom čvoru“ i evrointegracijama, a francuski predsednik izjavio da je Srbija „jedna velika evropska država“.

„Danas smo imali veoma dug razgovor u četiri oka, mislim da nikada nisam toliko sa nekim razgovarao, toliko otvoreno i iskreno. Izneo sam sve naše probleme, saslušao sam njega. Govorili smo o ‘kosovskom čvoru’. Razgovarali smo toliko dugo da mislim da nema teme koju nismo dotakli. Zamolio sam predsednika da nam pomogne u rešavanju kosovske krize, ali i o evrointegracijama“, rekao je srpski predsednik Aleksandar Vučić posle sastanka sa francuskim liderom Emanuelom Makronom.

Kazao je i da je bilo reči o svemu onome što je bilo u Berlinu, i o onome što se nije desilo u Parizu.

„Za Francusku je Kosovo nezavisno, za Srbiju nije. Znam koliko to Srbi teško prihvataju, ali moramo to da razumemo“, rekao je Vučić.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da će organizovati sastanak sa predsednikom Srbije, premijerkom Srbije, rukovodstvom Kosova i kancelarkom Merkel u vezi sa nastavakom dijaloga Beograda i Prištine.

„Francuska želi da dođe do sporazuma. Srbija i Kosovo su evropske države i želimo da se to prevede u činjenice. Ne možemo da se vratimo unazad. Vi imate predsednika koji ima hrabrost da kaže da ono što piše u Ustavu Srbije nije ono kako to vide partneri u Evropi“, rekao je Makron.

„Mislim da EU, ovakva kakva je, danas ne funkcioniše posebno dobro“, rekao je Makron.

Foto: Tanjug

„EU mora da se reformiše kako bi bila spremna da primi Srbiju“, dodao je.

Makron je zahvalio i na, kako je rekao, značajnoj donaciji za katedralu Nort Dam.

„I na tome hvala. Srbija je jedna velika evropska država“, rekao je.

Vučić je dodao da su razgovarali i o ekonomskim temama, o beogradskom metrou…

„Zahvalni smo za odličnu ponudu kada je reč o ‘Vansiju’ i koncesiji za aerodnom ‘Nikola Tesla'“, rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

Pomenuo je i da je bilo reči o vojnoj saradnji sa Francuskom.

Na pitanje novinara da li će se sastati sa predstavncima srpske opozicije, Makron je rakao da neće, budući da su pismo poslali prekasno.

Objasnio je da su pismo uputili jutros, preko Ambasade.

Vučić je potom rekao da bi zamolio predsednika Makrona da ih primi, što pre to bolje.

„Spremni smo da razgovaramo sa opozicijom na jedinom mestu gde može da se razgovara – u parlamentu“, rekao je Vučić.

Makron je rekao da neće razgovorati sa predstavnicima opozicije, jer su pismo poslali prekasno.

Objasnio je da je pismo poslato jutros, preko Ambasade.

Delegacije Srbije i Francuske razmenile su prethodno pet dokumenata u Palati Srbija.

Među 18 sporazuma koji su potpisani, tu su i oni o isporuci raketa „mistral“, kao i izjava o namerama o realizaciji projekta izgradnje beogradskog metroa.

Dvojica predsednika su ranije izvršili smotru svečanog stroja Garde i pozdravili srpsku zastavu ispred Palate Srbija gde je intonirana i Marseljeza.

Ispred Palate Srbija nalazili su se ministri u Vladi Srbije, sa kojima se francuski predsednik pozdravio, ali i veliki broj državnih zvaničnika, kao i važnih ličnosti društvenog života.

U Palati se, povodom ove posete, nalazio globus koji je francuski predsednik Fransoa Miteran poslao SFRJ 1987. godine.

https://www.instagram.com/p/Bz8Sl5vIgIo/

Predsednik Srbije za Makrona je pripremio dva posebna poklona – srpsku sablju za podoficire i vojnike i dva toma izveštaja poslanika Kraljevine Srbije iz Pariza.

Još jedan poklon je i katalog o porcelanu iz Belog dvora, španskom poklon-servisu iz 1782. godine.

Makron je, po sletanju, obraćajući se na aerodromu, rekao da mu je velika čast i da je srećan što je došao u Srbiju.

„Ovo je jedan trenutak naše zajedničke istorije koji je veoma važan, ima više simbola. Prvo, imamo jednu veliku tenisku pobedu i želim da vam čestitam na pobedi Đokovića na Vimbldonu, to je bio zaista neverovatan sportski izazov i siguran sam da je ceo srpski narod ponosan i imate pravo na to. Ova godina je posebna, slavili smo kraj Velikog rata, kada su se naši narodi borili zajedno za slobodu, hrabri, i nešto kasnije ćemo imati priliku da o tome nešto više kažemo. Takođe, danas slavimo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, to je naša zajednička, duga istorija, koja nas obavezuje za budućnost“, naveo je predsednik Francuske, preneo je N1.

Pozvali ste me i ja sam zbog toga došao, želimo zajedno da otvorimo novu stranu, dodao je.

Makron je rekao da je koncesija „Vansija“ još jedan simbol trgovinskih odnosa dve zemlje.

„Želimo da gradimo nova partnerstva između naših zemalja, da radimo na tome i imaćemo priliku da o tome nadugačko razgovaramo, ja želim da radim sa Vama na svemu tome“, rekao je Makron koji je dodao da delegacija koja je sa njim svedoči da žele da otvore novu stranu.

Naši odnosi sa vašom zemljom su veoma važni, naveo je predsednik Francuske, napominjući da 18 godina nijedan predsednik njegove zemlje nije došao u Srbiju, uz ocenu da je to previše.

Francuski predsednik je rekao da je tu da vidi predsednika Vučića, Vladu Srbije, preduzetnike, ali i građane Srbije kojima želi, kako je rekao, da prenese koliko prijateljstvo Francuska gaji prema Srbiji.

„Jako sam srećan što sam mogao da ispunim obećanje i to u trenutku koji je toliko važan za naše odnose“, zaključio je obraćanje na aerodromu Makron.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Francuske Emanuel Makron zajedno su otkrili spomen ploču na aerodromu, označivši tako početak saradnje sa koncesionarom aerodroma „Nikola Tesla“, francuske firme „Vansi“.

„Velika mi je čast što ste danas ovde, na ‘kapiji Srbije’. Želim da kažem da je ovo tek početak naše saradnje, da se zahvalim vama na veri u Srbiju, što ste podsticali vaše investitore da ulažu u Srbiju. Ponosan sam na to što mogu da vas danas i sutra ugostim. Očekivali smo vašu posetu, uveren sam da će naše prijateljstvo dostići one granice koje smo imali nekada“, rekao je Vučić, a preneo Blic.

Za utorak, drugi dan posete, planiran je razgovor predsednika Makrona i Vučića sa studentima Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni rekao je uoči dolaska da je poseta Makrona znak intersovanja Pariza za Srbiju, njenog prvog partnera u regionu i znak interesovanja za Balkan.  

Agencija Frans pres je prenela da Makron dolazi u Beograd da „ponovo učvrsti oslabljene odnose“ sa Srbijom, a među temama razgovora tokom posete navela je odnose sa Kosovom, dijalog Beograda i Prištine, kao i evropsku perspektivu Srbije i Balkana.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je sve spremno za dolazak predsednika Francuske Emanuela Makrona u Beograd i da će tokom njegovog boravka biti primenjene sve bezbednosne mere.  

„MUP će se truditi da bude efikasan i da sva zadržavanja budu što kraća. Imaćemo dovoljan broj pripadnika policije da preusmerava saobraćaj“, rekao je Stefanović.

U određenim delovima Beograda danas je, zbog posete francuskog predsednika Emanuela Makrona, došlo do izmene režima saobraćaja, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Saobraćaj u Beogradu povremeno je obustavljan na autoputu, u pravcu ka Beogradu, i svim pristupnim saobraćajnicama, kao i u Ulici kneza Miloša i u centralnim gradskim ulicama.

U saopštenju MUP-a navodi se da će pripadnici Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata primenjivati posebne mere fizičkog i tehničkog obezbeđenja na trasama kretanja Makrona.

Ministarstvo je apelovalo na građane da imaju razumevanja za aktivnosti koje će pripadnici policije preduzimati tokom predstojeće posete francuskog predsednika.

Ministar spoljinih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se nada da će francuski predsednik Emanul Makron prekinuti „igru“ oko taksi Prištine na srpsku robu i dati uveravanje da će se to uskoro okončati“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.