EMA: Počinje analiza nemačke antikovid vakcine Kjurvak

  0

  (Beta-AFP) – Evropska agencija za lekove (EMA) objavila je danas da je počela da analizira nemačku vakcinu Kjurvak (CureVac) protiv kovida-19, što je prvi korak ka zvaničnom zahtevu za njeno stavljanje na tržište EU.

  Odluka je doneta na osnovu preliminarnih studija u laboratoriji, i ranih kliničkih studija kod odraslih, saopštila je agencija čije sedište je u Amsterdamu.

  Kako se navodi, ispitivanje će se nastaviti dok ne bude dovoljno dokaza da se uputi zvaničan zahtev za stavljanje te vakcine na tržište. Dodaje se da će se procenjivati podaci drugih kliničkih proba čim budu raspoloživi.

  EMA je pod sve većim pritiskom da odobri nove antikovid vakcine što je pre moguće u trenuku kada se evropska 27-orica bore sa kašnjenjima isporuka i teškoćama u snabdevanju tri prve vakcine odobrene u EU.

  Ova RNK vakcina istoimene nemačke biotehnološke firme, koju se Bajer obavezao da proizvede, trenutno je u fazi tri klinička ispitivanja.

  Peter Kremsner, profesor u institutu za tropsku medicinu u Tibingenu, koji nadgleda tekuću kliničku studiju, ocenjuje da bi odobrenje Evropske agencije za lekove moglo da stigne u aprilu ako sve bude išlo dobro. Agencija je navela sa svoje strane da ne može da predvidi rokove, mada je dodala da kada bude zatraženo odobrenje odluka bi mogla da bude doneta brzo pošto ona radi kontinuirano ispitivanja kako stižu rezultati proba.

  Još dve antikovid vakcine su pod stalnim ispitivanjem, vakcine američke firme Džonson i Džonson i američke grupe Novavaks. 

  EMA je do sada odobrila uslovno stavljanje na tržište EU tri vakcine, Fajzer/BioNTek, Modernu, i AstraZeneku/Oksford.