Elektronske narukvice za Izraelce koji se vraćaju iz inostranstva i obavezan karantin: Plan Izraela u borbi protiv širenja novih sojeva korone

0
Nir Alon / Zuma Press / Profimedia

(Beta) – Izraelski parlament Kneset usvojio je zakon na osnovu kojeg će nevakcinisani Izraelci koji se vraćaju iz inostranstva, morati da nose elektronske narukvice kako bi se osiguralo da se ne prekrši obavezni period izolacije.

Taj kontroverzni potez će zameniti trenutni plan da građani budu u karantinu u za to određenim hotelima, navode izraelski mediji.

Kako su naveli poslanici, zakon je usvojen sinoć da bi se sprečilo širenje sojeva virusa iz inostranstva i održalo ono što je postignuto u zemlji otkako je 19. decembra pokrenuta najbrža vakcinacija u svetu.

Deca mlađa od 14 godina i drugi posebni slučajevi će biti izuzeti iz obaveze da nose te naprave.

Za sada je oko 10.000 narukvica namenjeno za putnike po dolasku na međunarodni aerodrome Ben Gurion kraj Tel Aviva, a 30.000 će ukupno biti na raspolaganju naredne nedelje.

Međutim, pravilo važi samo za one koji se saglase da nose narukvicu, a oni koji odbiju moraće da ostanu u takozvanim koronavirus hotelima deset dana.

Putnici koji stižu iz inostranstva takođe se podvrgavaju brzom PCR testu na aerodromu i ostaju u karantinu dok dva testa ne budu negativna.

U ovom trenutku je dozvoljeno da oko 3.000 Izraelaca na dan doputuje u zemlju.

Organizacije za ljudska prava će se po svoj prilici žaliti sudu na tu meru, tvrdeći da narušava prava o privatnosti i građanske slobode.

Stvar još više komplikuje odluka Vrhovnog suda Izraela po kojoj je neustavno da vlada ograniči broj građana koji mugu da uđu ili napuste zemlju.

U međuvremenu, vakcinacija u Izraelu i dalje nema premca i broj ozbiljnih slučajeva kovida-19 je opao ispod 600 prvi put od decembra.