El Čapov sin uhapšen, a potom pušten kako bi se “izbegla erupcija nasilja”: Kartel izveo oružani napad da oslobodi Ovidija Guzmana

0
Foto: Profimedia

Na severu Meksika je došlo do oružanog sukoba pošto je policija prvo uhapsila jednog od sinova ozloglašenog narko-bosa Hoakina Guzmana El Čapa. Sučeljavanje je potrajalo nekoliko sati od trenutka kada je Ovidio Guzman pronađen u rutinskoj patroli u gradu Kulijakanu, piše BBC.

Na snimku koji je objavila meksička televizija vidi se kako naoružana grupa muškaraca otvara vatru na policiju, a ulice su zatrpane vozilima, telima i zapaljenim barikadama. Guzman je potom pušten kako bi se, prema navodima policije, izbegla dalja eskalacija nasilja, odnosno “da bi se sačuvali životi policajaca i uspostavio mir u gradu”.

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador saopštio je da će održati sastanak sa bezbednosnim savetnicima kako bi razgovarali o ovom incidentu. Pomalo je ironija što je Obrador za predsednika i izabran zahvaljujući svojoj agendi koja predviđa borbu protiv narko-kartela, a po stupanju na funkciju je obrazovao i novi organ, Nacionalnu gardu, čiji je cilj upravo borba protiv trgovine narkoticima i kartela u Meksiku.

Meksički ministar bezbednosti, Alfonso Durazo, rekao je da je patrola militarizovane policije Nacionalne garde došla pod jaku vatru koja je dolazila iz kuće u kojoj je bio Guzman, prisiljavajući ih da se povuku radi vlastite sigurnosti.

Kartel Sinaloa uživa svojevrsni legendarni status, a prema navodima meksičkih zvaničnika, upravo je Sinaloa kartel pod vođstvom El Čapa bio najveći snabdevač narkotika za SAD. Otkada je El Čapo iza rešetaka, njegov sin Ovidio Guzman kontrolisao je deo Sinaloe.

Ovidio je pronađen u kući u Kulijakanu prilikom rutinskog pretresa, međutim, pripadnici kartela brzo su reagovali i organizovali napad kako bi pokušali da oslobode Ovidija Guzmana. Do sukoba je došlo u blizini tužilaštva, a ubrzo se proširio i na druge delove grada.

Još uvek nema zvaničnih izveštaja o žrtvama, ali se na objavljenim snimcima i fotografijama jasno vide mrtva tela na ulicama.

Meksički mediji preneli su da je Ovidio tražen u Americi zbog optužbi za trgovinu narkoticima.

Jedan od najmoćnijih svetskih narko-bosova, 62-godišnji El Čapo, osuđen je na doživotni zatvor plus 30 godina dodatne zatvorske kazne.