Ekološki ustanak: GIK proizvoljno tumači zakon, nije u roku donela rešenje o prigovorima

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

(Beta) – Pokret Ekološki ustanak, koji je deo koalicije Moramo, ocenio je danas da Gradska izborna komisija (GIK) proizvoljno tumači zakon jer nije u roku od 72 sata od prijema prigovora donela rešenje o primedbama i objavila ih na veb prezentaciji.

“GIK nije dala nikakvo saopštenje na pitanja: zašto nisu prebrojani svi glasovi; zašto se kasni sa odlučivanjem po prigovorima; zašto se ne zna kada će se održati nova sednica GIK”, navodi pokret u saopštenju.

Oni su pitali da li predsednik GIK Zoran Lukić čeka ishod sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i člana koalicije Ujedinjena Srbija Dragana Djilasa.

“Upozoravamo javnost i gradjane, ali i sve političke aktere, pogotovo one koji su potpisali Sporazum za odgovornu Srbiju, da nikakvih tajnih dogovora i pregovora ne sme biti. Stanje demokratije u ovom društvu ne sme biti refleksija ličnih odnosa političkih lidera, već mora biti proizvod jasnih procedura i zakona. Samo nas slobodne institucije i transparentne procedure štite od diktature”, navode iz Ekološkog ustanka.

Dodali su da članovi koalicije Moramo sa institucijama mogu da razgovaraju i da na njih utiču “samo” o boljem sprovodjenju zakona, kako navode, na primer o hitnoj ostavci i odgovornosti ministra unutrašnjih poslova jer se policija na dan izbora de facto stavila na stranu jedne stranke, ali nikada o prekrajanju volje birača”.

“Zato, ponavljamo da o glasovima gradjana ne sme i neće odlučivati ni Vučić ni Djilas ni bilo ko treći – nego sud. S obzirom da GIK očito nije u stanju da izbroji glasove Beogradjana, pravdu ćemo tražiti na Upravnom sudu”, kazali su iz Ekološkog ustanka.