Rat u Ukrajini, kao i svaki drugi rat, ne donosi ništa dobro, bez obzira na njegov krajnji ishod. Efekat ovog konflikta će, međutim, biti znatno širi od neposrednih posledica po građane Ukrajine i Rusije. Već svedočimo naglom poskupljenju energenata i poljoprivrednih proizvoda, a sankcije kojima se predviđa ekonomska izolacija po veličini 11. svetske ekonomije dovešće do povećane inflacije, smanjenog rasta, i poremećaja međunarodnih lanaca snabdevanja sirovinama i energentima za koje je dosad Rusija bila glavni međunarodni partner EU.

Pored očiglednih političkih i ekonomskih posledica ukrajinske ratne krize, postavlja se i manje očigledno pitanje održivosti poslovnih odnosa u svetlu promenjenih okolnosti. Ugovorne strane koje, u momentu potpisivanja ugovora, nisu mogle ni da naslute ovakav razvoj događaja, mogu se sada lako naći u situaciji u kojoj za njih ne postoji ekonomski interes da ispunjavaju svoje predviđene ugovorne obaveze.

Zakoni u Srbiji poznaju mogućnost raskida ugovora usled izmenjenih okolnosti. Da bi raskid ugovora bio dozvoljen, neophodno je da te okolnosti nastupe nakon zaključenja ugovora, da budu nepredvidive i neotklonjive za jednu ili obe ugovorne strane, te da su takve da otežavaju ispunjenje obaveze jedne strane, odnosno onemogućuju ostvarenje svrhe ugovora u toj meri da je očigledno da ugovor više ne odgovara očekivanjima ugovornih strana, te da bi objektivno gledano bilo nepravično održati ugovor na snazi. Ipak, zakon daje mogućnost drugoj strani koja nije pogođena izvanrednim događajem, da ponudi pravičnu izmenu uslova ugovora. U situaciji izmenjenih okolnosti, ugovor se raskida sudskim putem, što je izuzetak od pravila. U slučaju raskida ugovora, strana koja zahteva raskid može biti obavezana da drugoj naknadi pravični iznos štete.

Ukoliko rat u Ukrajini podstakne promene koje bi na ugovore uticale na pomenuti način, ugovorne strane bi mogle da završe u dugačkim sporovima za raskid takvih ugovora i naknade štete. Najbolje rešenje eventualnih spornih odnosa je, naravno, ono koje se dogodi van suda, pa je u tom pogledu najbolje da strane uvaže međusobne interese i izmene ugovore kako bi oba interesa bila zadovoljena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.