„Zbog simptoma koje pacijenti, ali i lekari često pripisuju starosti, bolestima pluća i drugim medicinskim stanjima, srčanu slabost u ranoj fazi prepoznaje samo 3% ljudi i dijagnoza se neretko postavlja sa zakašnjenjem. Od presudne važnosti je rana dijagnostika, dok je za uspešno lečenje srčane slabosti veoma značajno podizanje svesti javnosti, edukovanje pacijenata, kao i podsećanje da je dostupnost savremene terapije, uz praktikovanje zdravih životnih navika ključna za zdravlje građana“, zaključeno je na virtuelnom sastanku održanom povodom osnivanja Udruženja pacijenata sa srčanom slabošću Srbije, prenosi Tanjug.

U okviru Udruženja za srčanu slabost Srbije (USSS) koje postoji od 2011. godine, osnovano je Udruženje pacijenata srčane slabosti, sa ciljem da okupi pacijente koji boluju od ove bolesti, edukuje ih u vezi sa lečenjem, i pruži adekvatne informacije o terapijama, zbrinjavanju bolesnika i interventnim metodama, kako bi život pacijenata bio duži i kvalitetniji.

Na konstitutivnom sastanku, za predsednika Udruženja izabran je Petar Peca Popović, novinar i dugogodišnji kardiološki pacijent.

„Znajući da u Srbiji ima 175.000 registrovanih, a da godišnje umire 52.000 pacijenata, naša je dužnost da fenomen srčane slabosti postane državni prioritet; da značajno smanjimo lični teret suočenih sa srčanom insuficijencijom; umanjimo strah porodica i stvorimo platformu za saradnju, obrazovanje, i informisanje kako bismo poboljšali i proširili negu bolesnika. Važno je da oni i njihovo okruženje razumeju faktore rizika! Promena shvatanja bolesnika i celog društva su moguće ukoliko praktično, a ne deklarativno, insistiramo na okvirima struke i nauke. Zato su pacijentima potrebni lekari sa integritetom i iskustvom, a nikako spasitelji, umiritelji ili ambiciozne neznalice.“, izjavio je Petar Popović za Tanjug.

Akademik prof. dr Petar Seferović, kardiolog i predsednik Evropskog udruženja za srčanu insuficijenciju, navodi da kardiovaskularne bolesti predstavljaju jedan od najvećih zdravstvenih problema današnjice, spadaju u najučestalije bolesti u Srbiji, vodeći su uzrok smrtnosti i godišnje u Srbiji odnose oko 52.000 života.

„Neadekvatno lečenje srčane slabosti povećava ukupne zdravstvene troškove usled češće hospitalizacije, dok teški pacijenti sa uznapredovalom srčanom slabošću imaju potrebe za ugradnjom veštačke pumpe (LVAD) ili za transplantacijom – što u izuzetnoj meri dodatno opterećuje budžet zdrastvenog sistema. Zbog toga je izuzetno važno udružiti pacijente, upoznati javnost sa ovom bolešću i pričati o njoj kako bi pacijenti mogli da prepoznaju simptome i budu informisani o načinima lečenja i savremenim terapijama“, zaključio je akademik Seferović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.