Edi Rama: “Nemamo razlog da ostanemo zatvoreni u našim granicama, okrenuti leđima jedan drugom. Zajedno s Srbijom i Severnom Makedonijom uradićemo sve što je potrebno…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SEVERNE MAKEDONIJE/SEKRETARIJAT ZA EVROPSKE POSLOVE/DS)

(Beta) – Lideri i narodi Albanije, Srbije i Severne Makedonije su odlučili da urade sve što je potrebno i da ne čekaju da integrisanje regiona zavisi od EU, ocenio je danas u Skoplju albanski premijer Edi Rama.

On se na Regionalnom forumu za ekonomsku saradnju nadovezao na govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je govorio o povezivanju i ukidanju ograničenja i granica između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, istučuči da te tri zemlje danas počinju da rade ono što će “sutra raditi u EU”.

“Nemamo (razlog) zašto da ostanemo zatvoreni u našim granicama, okrenuti leđima jedan drugom i danas počinjemo da u regionu radimo ono što ćemo sutra raditi u EU”, rekao je albanski premijer.

Rama je istakao da je današnji dan važan i zbog “ogromnog prisustva poslovnih ljudi ne samo iz Albanije, Srbije i Severne Makedonije, već i iz Crne Gore, BiH, Slovenije, Grčke i iz više drugih zemalja”.

Albanski premijer je inicijativu za regionalno povezivanje koju je pokrenuo sa Ramom  Zaevom nazvao “strateškom za Albaniju” i istakao da “upravo mozaik prisutnih biznismena snažno govori o njenoj vrednosti i koliko je ljudima potrebna” i da zajednički regionalni ekonomskim prostor može više da postigne nego što mogu te zemlje odvojeno.

Otvarajući Ekonomski forum za regionalnu saradnju Severne Makedonije, Srbije i Albanije, on je istakao da su došli predstavnici više od 300 kompanija iz te tri zemlje i još 100 predstavnika privrednih komora i poslovnih zajednica iz drugih zemalja Balkana kao i izvan Balkana.