Džonson potvrdio da britanska vlada nije ozbiljno shvatila kovid na početku pandemije – Ko priznaje…

0
Foto: Profimedia

Britanski premijer Boris Džonson priznao je da Vlada nije razumela korona virus tokom prvih nekoliko nedelja i meseci nakon izbijanja zaraze u Velikoj Britaniji.

On je u intervjuu za BBC kojim je obeleženo godinu dana od njegovog ulaska u Dauning strit (sedište britanske Vlade) rekao da postoje “vrlo otvorena pitanja” da li je uvođenje karantina u toj zemlji počelo prekasno.

“Nismo razumeli (virus) na način na koji bismo voleli u prvih nekoliko nedelja i meseci. Mislim da je verovatno jedina stvar koju nismo videli na početku bila ta koliki je uticaj asimptomatskog prenosa sa osobe na osobu”, rekao je premijer za britnski javni servis.

Dodao je da postoje mnoge lekcije iz kojih treba učiti, te da su ministri mogli neke stvari da urade “drugačije”.

Džonson, koji je i sam bio pozitivan na korona virus, obećao je prošle nedelje “nezavisno” istraživanje pandemije, ali nisu izneti detalji o njenom obimu i vremenu.

On je ranije govorio da je doneo “ispravne odluke u pravo vreme”, na osnovu saveta naučnika.

Laburisti su ranije optužili vladu da “loše rukovodi” krizom.

Velika Britanija je u potpunosti stavljena u karantin krajem marta, a kritičari kažu da je ta odluka došla prekasno i da je mnoge ljude koštala života, piše BBC.

Više od 45.000 ljudi u Velikoj Britaniji preminulo je od posledica koronavirusa, a registrovano je preko 300.000 pozitivnih slučajeva.

(Beta)