Džonson podneo ostavku na mesto predsednika stranke: Ostaće premijer do jeseni i novih unutarstranačkih izbora

1
EPA-EFE/ANDY RAIN

Britanski premijer Boris Džonson je saopštio da podnosi ostavku na funkciju predsednika Konzervativne stranke, ali da će ostati na funkciji predsednika britanske vlade do izbora novog partijskog lidera, prenosi Gardijan.

“Tužan sam što napuštam najbolji posao na svetu, ali niko nije nezamenjiv”, rekao je Džonson u obraćanju medijima, dodajući da je pred sadašnjom vladom još mnogo posla.

“U posednjih nekoliko dana sam pokušao da ubedim svoje kolege da bi bilo čudno ako bismo sada promenili vladu. Donosimo mnogo odluka, imamo većinu mandata i podrška nam je solidna, imajući u vidu poraze na lokalnim izborima. Žao mi je što nisam uspeo da ih ubedim svojim argumentima i veoma me boli činjenica što neću moći iz prve ruke da svedočim sprovođenju mnogih ideja i projekata”, rekao je Džonson.

On je svojim “političkim prijateljima” poručio da niko nije ni blizu nezamenjiv, kao i da će “brilijantni darvinovski sitem proizvesti novog lidera, koji će biti jednako posvećen vođenju zemlje u teškim vremenima”.

Na njegovu odluku uticao je veliki broj podnetih ostavki od strane ministara iz različitih sektora koji su razočarani serijom skandala u koje je bio uključen.

Nakon jučerašnjih ostavki ministara zdravlja i finansija, kao i optužbi da je još jedan član kabineta postavljen na funkciju, iako su protiv njega postojale optužbe sa nedolično seksualno ponašanje, Džonson je obećao da će “ostati na vlasti kada je to najteže, jer je to zapravo uloga jednog premijera”.

Dugo se već pominje da su Džonsonu i pripadnici njegove stranke okrenuli leđa. Novi kancelar partije Nadim Zahavi zatražio je od premijera da podnese ostvaku, što je u kombinaciji sa ostalim faktorima dovelo do toga da Džonson prekrši obećanje dato u toku jučerašnjeg dana.

Bakingemska palata se još uvek nije oglasila po pitanju ostavke Borisa Džonsona, stoga još uvek nije poznato da li je on u toku dana bio u kontaktu sa kraljicom Elizabetom Drugom.

Neki od bivših članova Džonsonove vlade rekli su da bi trebalo da se preduzmu sve mere kako bi Džonson momentalno napustio mesto premijera, jer njegov eventualni ostanak na funkciji do jeseni smatraju “rizičnim”.

Nakon što se pojavila informacija o Džonsonovom podnošenju ostavke, još četvoro poslanika iz redova Konzervativne stranke je napustilo svoje državne i partijske funkcije.

Više od 40 ministara Džonsonove vlade je podnelo ostavku u prethodnih nekoliko dana.

1 KOMENTAR

Comments are closed.