Pet razloga koji su doveli do Džonsonove ostavke: Skandali, inflacija i nedostatak fokusa

0
EPA-EFE/ANDY RAIN

Pre manje od tri godine Boris Džonson je predvodio Konzervativnu partiju do najveće izborne pobede još od 1987. godine.

Sada je u potpunosti izgubio podršku i sprema se za podnošenje ostavke. BBC je napravio listu od pet ključnih stvari koje su dovele do njegovog strmoglavog pada.

Afera Kris Pinčer

U sredu 29. juna, jedan od istaknutijih poslanika Konzervativne stranke Kris Pinčer otišao je u klub u Londonu u koji se može ući samo sa članskom kartom. Prema svojim rečima – “popio je previše i osramotio se”.

Optužen je za “pipkanje” dvojice muškaraca, što je kasnije dovelo do naleta novih optužbi koje su pokrenule lanac događaja dovoljno kontroverzan da dovede do premijerove ostavke.

Džonson je rekao da “nije bio svestan postojanja tih optužbi” o Pinčeru pre nego što ga je postavio na visoko mesto u februaru. Međutim, ispostavilo se da je premijer bio itekako svestan, što je potvrdio i bivši državni službenik, lord Mekdonald koji tvrdi da je Džonsonu tu informaciju preneo lično.

Džonson je nakon toga priznao da je bio upućen i izvinio se za angažovanje Pinčera.

Partigejt

U aprilu ove godine premijer je bio kažnjen zbog nepoštovanja karantinskih pravila, nakon što je prisustvoao okupljanju u čast svog rođendana 2020. godine.

Morao je da se izvinjava i za “ponesi sopstveno piće” žurku koja je održana u bašti u ulici Dauning strit, broj deset, za vreme prvog karantina.

Nije pomogao ni izveštaj državne tužiteljke Su Grej u kom je do detalja opisana serija prekršaja karantinskih pravila od strane političkog osoblja.

“Politički i državni lideri moraju snositi odgovornost za ono što su uradili”, napisala je Grej.

Džonson je poslanike uveravao da su članovi njegovog kabineta u potpunosti sledili pravila koja su u to vreme važila i zbog toga se sada protiv njega vodi istraga zbog “obmanjivanja članova parlamenta”.

Skuplji život i porast poreza

Inflacija je značajno porasla u 2022. godini i nalazi se na 9.1 odsto.

Za mnoge od razloga koji su uslovili njen rast Džonson nije kriv. Ruska invazija na Ukrajinu je dovela do rasta cena nafte i poskupljenja hrane.

Međutim, uprkos tome što je vlada preduzela neke od koraka da ublaži krizu, kao što je ukidanje carine na gorivo, došlo je i do značajnog rasta poreza u aprilu.

Iz vlade su saopštili da je rast poreza neophodan, kao i da će tim novcem biti plaćena zdravstvena i socijalna pomoć. Ipak, nezadovoljstvo je nastavilo da raste.

“Dok je na snazi jedna od najvećih kriza u poslednjih nekoliko decenija kada su u pitanju životni troškovi, vlada je odlučila da dodatno oporezuje radničku klasu”, rekao je vođa Laburista Kir Stramer.

Slučaj Ovena Patersona

U oktobru je Donji dom predložio suspenziju u roku od 30 dana za jednog od tadašnjih poslanika Ovena Patersona.

Kao razlog za suspenziju navedeno je njegovo kršenje pravila o lobiranju i pokušaj ostvarivanja dobiti za kompanije koje su ga plaćale.

Međutim, Konzervativna partija sa Džonsonom na čelu odlučila je da pauzira suspenziju i oformi novi komitet koji bi trebalo da istraži ceo slučaj.

Nakon velikog pritiska, Paterson je podneo ostavku, a Džonson priznao grešku.

Nedostatak fokusa i ideja

Džonson je svoju podršku obezbedio na krilima jednostvane politike koja se bazirala na privođenju sage oko Bregzita kraju. Njegovi kritičari smatraju da je nakon izlazka Velike Britanije iz EU došlo do potpunog gubitka fokusa i ideja.

Njegov bivši savetnik Dominik Kamings se pretvorio u njegovog najvećeg kritičara, optužujući ga da je “izgubio kontrolu i da suviše često menja pravac”.

U junu je poslanik iz redova Konzervativne stranke Džeremi Hant rekao da premijeru nedostaju “integritet, vizija i sposobnost”.

Iako je Hant svoje kritike izneo pre glasanja o poverenju, Džonson je uspeo da ostane na vlasti.

Porazi na lokalnim izborima dodatno su doprineli nezadovoljstvu unutar partije, ali izgleda da će svi oni nezadovoljni dosadašnjim liderom moći da odahnu. Oni su rekli svoje, a Džonson je taj koji se sprema da ode.