Džonson i Džonson vakcina protiv koronavirusa efikasna u 66 odsto slučajeva: Cepivo manje štiti od južnoafričkog soja

0

(Beta-AFP) – Američka farmaceutska kuća Džonson i Džonson (Johnson & Johnson) saopštila je danas da je njena vakcina protiv kovid-19 efikasna 66 odsto, ali je manje efikasna u Južnoj Africi gde se pojavio soj virusa koji se brže širi.

Reč je o vakcini koja traži samo jednu dozu i efikasna je 85 odsto u sprečavanju teških oblika bolesti, pokazuje velika klinička proba.

Džonson i Džonson će iduće nedelje tražiti odobrenje za hitnu distribuciju svoje vakcine u SAD.

U SAD su trenutno odobrene dve vakcine, kompanija Moderna i Fajzer-BioNTek.

Potencijalni dolazak još jedne vakcine javlja se u trenutku kada SAD pokušavaju da ubrzaju imunizaciju, što je cilj novog predsednika Džoa Bajdena. On je postavio kao cilj vakcinisanje 1,5 miliona građana dnevno.

Džonson i Džonson obavezao se da isporuči 100 miliona doza vakcine u SAD pre kraja juna, oko 200 miliona doza Evropskoj uniji pre kraja godine, sa prvim isporukama u aprilu, i oko 200 miliona doza zemljama u razvoju, sa početkom prvih isporuka posle juna.

Poput vakcina Fajzera i Moderne vakcina J&J šalje genetska uputstva ljudskim ćelijama da bi stvorile specifični protein koronavirusa koji onda omogućuje da se imuni sistem pripremi za prikladan odgovor pravom virusu. Međutim ova vakcina ne mora da se čuva na jako niskim temperaturama kao prve dve, i dovoljno je da se drži na temperaturi običnog frižidera, što olakšava njenu distribuciju.