Džon Malkovič na zatvaranju FEST-a, Goran Bogdan nagradu posvetio Nebojši Glogovcu

0
Foto: Profimedia

Fest, 48. po redu, završen je izvođenjem muzičko-scenskog performansa “Muzički kritičar”, slavnog američkog glumca Džona Malkoviča, kojem je u Kombank dvorani uručeno priznananje Beogradski pobednik.

Beogradski pobednik za najbolji film u glavnom takmičarskom programu 48. Festa pripao je filmu “Nevidljivi život” Karima Anjuza.

“Sa preciznom režijom glumaca i veoma artikulisanim korišćenjem svih aspekta filmske naracije, film ‘Nevidljivi život’ publiku povede na prelepo i gorko putovanje. Film, koji bi lako nazvali remek-delom, zaslužio je naše duboko poštovanje i vraća nam nadu u pravu umetnost stvaranja filmova”, ističe se u obrazloženju žirija za ostvarenje Karima Anjuza, snimljenog u brazilsko-nemačkoj koprodukciji, prenosi Nova.rs.

Priznanje za najboljeg reditelja osvojio je Vaclav Mohul za “Obojenu pticu”, a za najboljeg glumca proglašen je Goran Bogdan, za glavnu ulogu u ostvarenju “Otac” Srdana Golubovića.

Bogdan je poručio da svoje priznanje posvećuje  Nebojši Glogovcu koji je trebalo da glumi oca u spomenutom filmu.

Bogdan je, kako je naveo žiri, nagradu osvojio “snagom svog izraza, u ulozi poniženog čoveka, sa minimalnim spoljnim sredstvima i snažnom unutrašnjom emotivnom ogoljenošću za lik Oca koji želi da povrati svoju decu”.

Priznanja su dodeljena i u brojnim drugim kategorijama.