Džon Jovanović, direktor DFC u Beogradu, ekskluzivno za novi Nedeljnik: Nemamo više vremena za čekanje ni prilika za propuštanje

0
Fotografija: Igor Pavićević

Džon Jovanović, direktor kancelarije Američkog fonda za razvoj (DFC), prvi put u javnosti je, za novi broj Nedeljnika, pričao o tome kako se obreo u Beogradu i koji su planovi ustanove koja je stigla na Balkan odmah posle potpisivanja Vašingtonskog sporazuma. Jovanović je govorio o svom srpskom poreklu, o odrastanju u Čikagu, ali i o investicijama u infrastrukturu, velikim projektima koji očekuju ovaj region i šta će to značiti za rešavanje otvorenih sporova između Beograda i Prištine.

“Nama je – a kad kažem ‘nama’, to znači vladi Sjedinjenih Država, u čije ime nastupam – jasno da bez rešavanja svih političkih problema neće biti normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Ali takođe svima treba da bude jasno da vreme ide i neumitno prolazi. Da mladi odlaze. Da region propušta prilike. Dugoročni cilj je da se značajan politički problem između Beograda i Prištine reši jednom zasvagda, ali to nije moguće bez saradnje na ekonomskom, na nivou biznisa. Posmatrajte to kao izgradnju poverenja. Ne može čovek da se probudi i da istrči maraton. Moraju da se obave pripreme”, naveo je Jovanović u opširnom intervjuu za Nedeljnik.

On je objasnio zašto je ulaganje u infrastrukturu najvažnije.

“Posle ovog razgovora krenuću u Prištinu. Nekoliko puta sam vozio tim putem, i znam šta znači kad izađeš iz Niša i kreneš ka Merdaru, kad prestane auto-put, i koliko bi brži i bolji putevi omogućili kretanje ljudi, biznisa. Na prelazu čekaju kamioni. Na svim prelazima čekaju kamioni. Video sam kamione i na granici sa Hrvatskom, a ne mora tako da bude, i to je budućnost ovog regiona”, ispričao je Amerikanac srpskog porekla, uz ocenu da je, već u prvih nekoliko nedelja, i u vladama u Beogradu i Prištini video ljude koji su spremni da rade i da sarađuju, bez obzira na to što, kako je rekao, sve što urade u ovom procesu “nosi politički rizik”.

Jovanović je za novi Nedeljnik govorio o svom srpskom poreklu, o odrastanju u Čikagu, ali i o investicijama u infrastrukturu, velikim projektima koji očekuju ovaj region i šta će to značiti za rešavanje otvorenih sporova između Beograda i Prištine.

On je pričao i o svojoj supruzi Dafne Oz i njenom ocu, čuvenom nutricionisti dr Mehmetu Ozu, o srpskoj dijaspori i njenim planovima, o studiranju na Prinstonu i svojoj karijeri na Volstritu, o prvom dolasku u Beogradu, dugoročnijim planovima DFC-a…

Ceo intervju objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 22. oktobra

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju treću knjigu iz edicije “Najveći srpski glumci”, biografiju Danila Bate Stojkovića