Džefri Najs, koji je predvodio krivično gonjenje bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića u Međunarodnom sudu u Hagu, zatražio je da Rusija bude izbačena iz Saveta bezbednosti UN – ili da joj se oduzme pravo veta govoreći na radiju Tajms, preneo je Gardijan.

„Veoma važan korak koji bi trebalo preduzeti je izbacivanje Rusije iz Saveta bezbednosti, povlačenje njenog veta ili na neki drugi način sprečavanje da ima moć da zaustavi suđenje. Ta moć, razmislite samo o ovome, jednaka je tome da je Hitler dobio pravo veta 1944. da kaže kome će se suditi u Nirnbergu 1946“, rekao je Najs.

„Reći da je sadašnji sistem malo pokvaren ili nekompletan ne znači da ne treba da uložimo sve napore da osiguramo da ga poboljšamo…“, dodao je.

„Drugi način je da se obezbedi da Rusija preda ruske potencijalne optužene nakon završetka ovog sukoba. Međunarodna zajednica je možda spremnija da sada preduzme korak jer je ruska invazija na Ukrajinu potresla svet dovodeći ga na ivicu nuklearne katastrofe i primoravajući ga da sagleda nedostatke sadašnjeg sistema“, objasnio je Najs.

Komentar(1)

  1. Bobby
    10. април 2022. 15:56

    Значи, не би било права вета само за ваше "Хитлере" ? Објективан си у размишљању баш колико је непристрасан био и "суд" за који си радио.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.