Džaferović: “Ideje iz ‘non-pejpera’ vode u rat celi region…”

2
Printscreen/YouTube/N1

(Beta) – Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da ideje iznete u “non pejperu”, koji je slovenački premijer Janez Janša poslao u Brisel, vode Bosnu i Hercegovinu i celi region u rat.

“Ovo vodi BiH i celi region u rat, to je potpuno jasno. Mi nećemo dozvoliti, ni po koju cenu, da se atakuje na teritorijalni integritet BiH, na njenu nezavisnost i suverentitet”, kazao je Džaferović.

On je naveo da BiH traži od EU i NATO da joj pomognu.

“Nikada se više ništa u BiH neće moći odlučiti bez nas koji smo pupčanom vrpcom vezani za našu domovinu BiH, koju volimo i cenimo. Pozivam sve retrogradne snage, i u BIH i u okruženju, u Evropi i svetu da nauče nešto iz istorije”, kazao je Džaferović.

Prema njegovim rečima, “carevine su dolazile, propadale i odlazile, a BiH je ostajala i opstajala”.

“BiH je sačuvala svoju celovitost i nezavisnost u vremenu kada su velike sile atakovale na BiH, u najtežem periodu svoje istorije zahvaljujući Armiji BiH, čiju godišnjicu danas obeležavamo”, rekao je bošnjački član Predsedništva.

Navodeći da je u BiH “izvršen jedini genocid u Evropi od Drugog svetskog rata i masovni zločini”, on je upozorio da bi sada “neki kartografi da odvajaju delove BiH u kojima je izvršen genocid i masovni zločini”.

“Oni bi da nagradjuju one koji su to uradili. To je anticivilizacijski i varvarski. To ne može proći, toga moraju biti svesni svi”, poručio je Džaferović.

Još je kazao da će se “boriti protiv tih nasrtaja”, dodavši da osim snaga unutar BiH računa i na dobronamerni i civilizovani svet.

Džaferović je naveo da ne zna odakle je stigao ovaj neslužbeni dokument, koji predvidja raspad BiH, ali da je to što se pojavio u medijima “dovoljan signal za uzbunu”.

“Mi ćemo učiniti sve da tu stvar raskrinkamo. Oni koji stoje iza ovoga, ko god to bio, oni su neprijatelji BiH”, rekao je.

Džaferović smatra da ovo ne radi Evropa, već radikalni i retrogradni krugovi u Evropi.

“Znamo odranije da radikali imaju agende, žele napraviti haos i ne žele dobro drugima. Ne znam kakav drugi razlog može biti da se neko ponaša na ovakav anticivilizacijski način”, ocenio je on.

Džaferović je još naglasio da celi svet ne bi imao budućnosti kada bi usvojio pravila ponašanja koje zastupaju te retrogradne snage.

“Toga moraju biti svesne i države u kojima deluju takve osobe, grupe i pokreti. Evropa se bori protiv toga”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, ideje koje su navedene u “non pejperu” nije put kojim trebaju ići ni Evropa ni svet.

“Put, kada je reč o BiH, je osiguranje prava za sve ljude koji žive u BiH i njeno članstvo u EU i NATO. To je najbolje za sve, i u BiH i u regionu. Pozivao sam NATO da nam pomogne na tom putu”, istakao je bošnjački član Predsedništva BiH.

Slovenački portal “Necenzurisano” objavio je sadržaj neslužbenog diplomatskog dokumenta, “non pejper”, koji je premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel, u kome su iznete ideje za podelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova sa Albanijom.

Prema tom dokumentu, kantoni sa hrvatskom većinom u BiH bili bi pripojeni Hrvatskoj, dok bi ostatak sa bošnjačkom većinom ostala nezavisna država BiH.

2 KOMENTARA

  1. A ovaj Džaferović bi opet i odmah da ratuje. Nije mu bilo dosta? Koga on prisiljava? Ako je narod za to, da se dogovori i
    odvoji šta je tu sporno?

Comments are closed.