Dva dečaka u Srbiji obolela od Kavasaki sindroma koji se povezuje sa kovidom-19: Kakva je to bolest, zbog čega se javlja, i koliko je opasna

0
Foto: Profimedia

Dvoje dece u Srbiji dobilo je takozvani Kavasaki sindrom koji se može dovesti u vezu sa kovidom-19, javlja RTS. Kako je kasnije javljeno, u pitanju su dva dečaka starosti 15 i 16 godina.

Reč je o sindromu koji je uočen u Americi i Evropi pre nekoliko nedelja, a na koji je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorio lekare širom planete. Dečaci u Srbiji su bili na lečenju u Institutu za majku i dete u Beogradu, prenosi Javni servis, a jedan dečak je pušten kući.

“Temperatura, izrazita malaksalost, bolovi u stomaku praćeni prolivom. Obojila su imala srčanu insuficijenciju. Primenili smo lekove za jačanje srčanog mišića”, rekao je dr Vladislav Vukomanović za RTS.

Pregledima su, kako kaže, utvrđene i značajne promene na srčanom mišiću. Njihov pi-si-ar bris na koronavirus je bio negativan, ali je eliza testom na antitela utvrđeno da su dečaci bolovali od kovid infekcije. Oni su imali identičnu kliničku sliku. Inače, godišnje u Srbiji bude desetak slučajeva ove bolesti.Ranije je u izjavi za Kurir potvrdio dr Predrag Minić, načelnik pulmologije, da je kod jednog deteta bio pozitivan nalaz na koronu, a kod drugog negativan. Međutim, oba deteta su imala antitela, što znači da su bili inficirani kovidom, tvrdi on.

“Do sada su se u Srbiji pojavila dva slučaja i oba su kod nas na Institutu. Njihova klinička slika liči na takozvani Kavasakijev sindrom, baš kao što je to opisano u svetu, a to je vaskulitis ili zapaljenje krvnih sudova. Ipak, u pitanju je netipični vaskulitis, po tipu Kavasakija, jer se kod dece uglavnom javlja do pete godine. Ovo dvoje pacijenata su stariji, od osam i devet godina. Takođe, kod njih nije u punoj meri ispoljen taj sindrom, nisu imali sve kriterijume za njega. Uglavnom takva deca imaju osip po koži, gastrointestinalne smetnje, visoku temperaturu, a viđa se i konjuktivitis. Jedno od dvoje dece dobilo je infekciju miokarda ili srednjeg sloja zida srca, dok je drugo imalo takozvanu dilataciju ili širenje koronarnih ili srčanih arterija”, rekao je za Kurir dr Minić.

SZO traži vezu virusa i bolesti

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je pre nekoliko dana saopštila da će proučiti moguću vezu koronavirusa i Kavasakijeve bolesti, i to nakon što je u Francuskoj preminulo dete.

“Početne hipoteze ukazuju da bi taj sindrom mogao da bude povezan sa koronavirusom… Pozivamo sve kliničke lekare u svetu da sarađuju sa nacionalnim sanitarnim organima i SZO kako bismo bolje razumeli taj sindrom kod dece”, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je na video konferenciji za novinare u Ženevi rekao da je od suštinskog značaja da se utvrde karakteristike sindroma, kako bi se shvatio uzrok i odredili protokoli lečenja.

SZO je utvrdila obrazac koji će lekarima biti dostupan da prijave svaki sumnjivi slučaj na SRIS (Sindrom sistemskog inflamatornog odgovora).

Za sada je registrovan mali broj obolelih a uloga novog koronavirusa na razvoj te infekcije još je nepoznat, rekao je zvaničnik SZO Majkl Rajan.

“Ne znamo da li je virus taj koji napada ćelije ili je to prekomerni odgovor imunološkog sistema koji dovodi do upale”, kao što je to slučaj za ebolu (hemoragična groznica), dodao je Rajan.

Kavasakijeva bolest već više od dve nedelje zbunjuje lekare pošto deca nisu sklona infekciji koronavirusa.

Posle prve uzbune u Velikoj Britaniji krajem aprila, slični slučajevi su prijavljeni u Njujorku, Italiji i Španiji. Smrtnost je izuzetno retka, ali se ipak dogodila. Preminulo je petogodišnje dete u Njujorku, dete od 14 godina u Londonu, a kasnije je prijavljeno da je u Francuskoj preminulo devetogodišnje dete.

Devetogodišnji dečak preminuo je u Marseju od oštećenja mozga, usled srčanog udara, rekao je profesor Fabris Mišel (Fabrice Michel), načelnik službe za dečiju reanimaciju u bolnici Timon (La Timone). Serološki testovi su pokazali da je dete bilo u kontaktu sa koronavirusom, ali nije razvilo simptome tog virusa. Tokom marta u bolnicu u Bergamu stiglo je više od 20 dece sa teškim vaskularnim upalama, što je šest puta više nego za godinu dana, rekao je dečji kardiolog dr Mateo Ćufreda.

Šta je Kavasakijeva bolest ili Kavasakijev sindrom

Doktorka Dajan Hes, pedijatar iz Njujork sitija rekla je za CBS News da nije iznenađena što čuje ovu moguću vezu.

Obično “to nije fatalna, već vrlo izlečiva” bolest, rekla je dr Hes. “Možete da dobijete (Kavasaki bolest) posle gripa. Možete da ga dobijete posle višestrukih virusnih infekcija.”

Tačan uzrok nije poznat, ali Kavasaki bolest je povezana sa groznicom, kožnim osipom, oticanjem žlezda i u težim slučajevima, upalom krvnih sudova u srcu. Britanska služba za javno zdravlje kaže da od te bolesti obično oboli osmoro mališana na 100.000 dece svake godine, i to uglavnom kod mlađih od pet godina.

Hes kaže da nije iznenađena izveštajem jer deca mogu da razviju ovu bolest posle borbe sa običnom prehladom, koju izaziva različita vrsta iz koronavirus porodice. Dodaje da bi Kavasaki mogao da se pojavi “nedeljama ili mesecima kasnije” nakon virusne infekcije ili “višestruke virusne infekcije”.

Dr Hes kaže da je istraživanje u toku i “još nije objavljeno u stručnim časopisima”, ali je istakla da nisu sva deca koja su obuhvaćena studijom, a razvila su Kavasaki, imala dijagnozu Covid-19.

Međutim, primetila je da se jako brzo menjaju informacije stručnjaka koji uče o koronavirusu.

“Mislim da je ono što svi sada sve više i više učimo jeste da Covid-19 može da izazove bilo koji simptom i da napadne bilo koji deo tela, ali da u vaskularnom posebno izaziva zapaljenja”, objasnila je.

Takvi slučajevi nisu inače primećeni kod zdrave dece u Njujorku, primećuje dr Hes.

“Deca koja dođu kao kritično bolesna su bila deca koja su već ranije bila ozbiljno bolesna, ili s transplantacijom srca ili bubrega. To su na neki način deca koja su već imunosupresivna na neki način.”

Stručnjaci priznaju da uzroci Kavasaki bolesti nisu u potpunosti razumljivi, ali smatra se da bi deca koja bi mogla da ga razviju mogla da budu genetski predisponirana, nasleđivanjem određenih gena od svojih roditelja. Ta bolest nije zarazna, što znači da je malo verovatno da će je izazvati sam virus, prema britanskom zavodu za javno zdravstvo. Bolest je češća kod dece iz severoistočne Azije, posebno Japana i Koreje.

Veza između Covid-19 i Kavasakijeve bolesti je i dalje nejasna, ali lekari tvrde da je rizik da se deca ozbiljno razbole vrlo mali, piše CNN. U izveštaju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz aprila navodi se da deca u SAD imaju vrlo blage simtpome Covid-19. Taj broj zaražene dece ostaje i dalje mali.