Dve trećine Amerikanaca smatra da rat u Avganistanu nije bio vredan vođenja

0
Foto Beta/(AP Photo/Hoshang Hashimi, File)

(Beta-AP) – Oko dve trećine Amerikanaca smatra da 20-godišnji rat u Avganistanu nije bio vredan vođenja, pokazalo je novo istraživanje javnog mnjenja.

Istraživanje koje su sproveli agencija Asošiejted pres i istraživački centar NORC pokazalo je i da su Amerikanci duboko podeljeni oko načina na koji predsednik Džozef Bajden vodi spoljnu politiku i upravlja nacionalnom bezbednošću.

Prema istraživanju, sprovedenom od 12. do 16. avgusta, 47 odsto ispitanih odobrava Bajdenovu spoljnu politiku, dok 52 odsto ima pozitivan stav prema njegovoj politici u oblasti nacionalne bezbednosti.

Bajden se našao na meti oštrih kritika iz redova obe velike američke stranke, čiji ga članovi optužuju da je podstakao humanitarnu krizu u Avganistanu lošom pripremom za ofanzivu ekstremista talibana koji su prošle nedelje preuzeli kontrolu nad gotovo čitavom zemljom.

Oko dve trećine ispitanih Amerikanaca reklo je i da je rat u Iraku, u kojem su SAD učestvovale od 2003. do 2011. godine, bio greška.

Zbog pretnje koju državi predstavljaju ekstremističke grupe izvan SAD zabrinuto je oko 50 odsto Amerikanaca, a trećina je relativno zabrinuta.

Oko dve trećine ispitanika je reklo da je ekstremno ili veoma zabrinuto zbog pretnje koju državi predstavljaju ekstremističke grupe unutar SAD.