Dve kamere pozadi i najbrži čip na tržištu za samo 699 dolara, ali ajfon 11 nije bio najvažnija vest Eplove konferencije

0
AP Photo/Tony Avelar, via Tanjug

Epl je na tradicionalnom godišnjem skupu u Kupertinu predstavio svoj novi pametni telefon ajfon 11, opremljen duplom kamerom.

Osnovni model novog ajfona, sa 64 gigabajta memorije, koštaće 699 dolara.

Apple tvrdi da iPhone 11 snima najbolji video na svetu mobilnim telefonom, a to je omogućeno poboljšanim AI-jem, mašinskim učenjem i neprevaziđenom kombinacijom softvera i hardvera.

Prednja kamera i dalje ima sedam megapiksela, a nazad se nalaze dva objektiva, jedan klasični i jedan ultraširoki, rezolucije 12 megapiksela.

Novi model imaće aluminijumsko kućište, u šest boja. Ekran je Liquid Retina 6.1, a posebno su se hvalili čipom za koji kažu da mu nijedan android nije ni prineti.

Lansirana je i platforma video igara na pretplatu, Apple Arcade, ali se govorilo i o Apple TV plus, platformi za video striming koja će ući na tržište kojim dominira Netfliks.

Apple TV Plus startuje, kako je rekao generalni direktor Tim Kuk, u stotinak zemalja od 1. novembra, i koštaće 4,99 dolara mesečno.

Apple će imati ograničenu ponudu originalnih proizvoda na svom video strimingu, a uspeo je lansira platformu gotovo 15 dana pre drugog velikog rivala Netfliksa, Diznija plus.

Sa cenom ispod pet dolara Apple je za dva dolara jeftiniji od pretplate za Dizni plus, i skoro upola jeftiniji od osnovne pretplate Netfliksa u Americi.