Male boginje potvrđene su kod još pet osoba što je ukupno osam slučajeva obolelih na teritoriji Beograda – potvrdili su iz Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Da li su pooštrene mere nadzora i da li ima straha od epidemije?

Juče su prijavljena tri nova slučaja obolelih od malih boginja, a od jutros su prijavljena još dva nova slučaja što na teritoriji Beograda čini ukupno osam obolelih, a na teritoriji Srbije ima ukupno devet obolelih od malih boginja.

Epidemiološkinja dr Ivana Begović Lazarević za N1 kaže da je najbolja prevetiva vakcinacija i da sva deca koja nisu primila vakcinu ili su nepotpuno vakcinisana treba da se odmah jave svom pedijatru.

„Nakon potvrde prve obolele osobe odmah se uvodi plan za eliminaciju malih boginja, a on podrazumeva da i jedan slučaj malih boginja podrazumeva epidemiju. Po domovima zdravlja se vrši revizija kartoteka i prelazi se na mere pooštrenog nadzora“, kaže epidemilog.

Lazarević dodaje da ovo nije broj da bi se prijavila epidemija, ali dodaje da je moguće da će se u Beogradu prijaviti epidemija morbila.

Dalje doktorka kaže da pooštrene mere podrazumevaju da se obolela osoba što pre podvrgne ispitivanjima kako bi se sa sigrurnošću utvrdilo da li se radi o morbilima.

„Pooštrene mere podrazumevaju da se obolela osoba što pre podvrgne ispitivanjima kako bi se sa sigrurnošću utvrdilo da li se radi o morbilima.“

Ipak, s pojavom bolesti, kako kaže, došlo je do porasta vakcinacije.

Dileme kod roditelja

„Najveći mit za MMR vakcinu je da izaziva autizam, a to je naučno dokazano da ne postoji veza između vakcine i autističnog spektra poremećaja. Dva deteta koja su obolela su uzrasta četiri godine, roditelji se najviše boje toga, te čekaju da dete progovori i prohoda, ali u tom periodu moguće je da dete oboli od morbila“, upozorava Begović Lazarević .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.