“Dva loša ubiše Miloša, ali ga je jedan dobro napravio” i kad će Velja Ilić da se penzioniše: Rat saopštenjima između Nove Srbije i SNS u Čačku

0
Foto: Medija centar Beograd

Opoziciona stranka Nova Srbija (NS) koja je bila na vlasti u Čačku od 1996. do 2016. godine i aktulena vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) optužuju jedna drugu da je “upropastila” Čačak.

Predsednik Nove Srbije (NS) Velimir Ilić optužio je vladajuću SNS u Čačku i gradonačelnika Miluna Todorovića (SNS) za brojne “malverzacije” u gradu.

On je na konferenciji za medije u četvrtak rekao da je Čačak zadužen sa dva velika kredita, da “polako tone”, da je ostao bez bioskopa “Sutjeska”, da se behaton ploče postavljaju svuda po gradu pa i po gradskom bedemu preko asfalta što je, kako je rekao protiv mišljenja struke, jer se neko “ugrađuje”.

Ilić je ocenio da nemačka kompanija koja je nedavno počela proizvodnju u Čačku “negativno utiče na životnu sredinu” jer se, kako je naveo, bavi proizvodnjom guma.

On je istakao da je za vreme njegovog mandata gradonačelnik Čačka urađen projekat za zatvoren bazen, da je CIP uradio projekat za 600.000 dianra i pita zbog čega je aktuelna valst SNS iz budžeta grada izdvojila 12 miliona dinara za izradu novog projekta.

Dodao je i da je Čačak nekada imao veoma uspešne sporiste, a da su danas “uništeni” klubovi.

“Fudbalski klub Borac je prezadužen, blokiran, igra sa nekom seoskom ligom iz Vladimiraca”, rekao je Ilić.

Prema Ilićevim rečima, ugovor za auto-put “Miloš Veliki” uvećan za 180 miliona evra od ugovora koji je bio na tenderu, kao i da je samo jedan od ugovora koji su drastično uvećavani od prvobitno dogovorenih u vreme njegovog mandata.

Gradski odbor SNS u Čačku ocenio je Ilićeve optužbe kao “sramotne” i saopštio da je Ilić, za koga kažu da je politički penzioner i doživotni predsednik Nove Srbije, “prosuo” niz neistina na račun SNS, “ali i stotine ljudi, koji pošteno i odgovorno rade svoj posao”.

“Čovek koga je vreme pregazilo i u svakom smislu prevazišlo, jer još živi u devedesetim godinama prošlog veka, bez osećaja bilo kakve odgovornosti, krajnje paušalno i zlonamerno, bez ikakvih argumenata, optužuje gradske zvaničnike, kulturne radnike, privrednike, strane investitore, putare, sportiste, novinare, pa čak i domaće životinje”, navodi se u saopštenju SNS

Dodaje se da SNS “od nekoga ko je u životu više napisao nego što je pročitao”, ne očekuje da razume da Čačak ne tone, već ogromnim koracima grabi napred i da se “konačno istrgao iz kaljuge u kojoj se nalazio dok ga je vodio Velimir Ilić i njegova klika”.

SNS ističe da je Čačak najmanje zadužen grad u Srbiji, koji svakoga dana ima na računu više sredstava od visine kreditnog zaduženja i koji svoje obaveze uredno i bez ikakvih problema servisira, da će u gradu uskoro biti otvoren nov, savremen bioskop “Sutjeska”.

” Ilić zaboravlja ili namerno ne pominje da je privatizacija nekadašnjeg ‘Čačak filma’, na koju se tako glasno žali, izvršena u vreme dok je on činio deo republičke vlasti”, navodi se u saopštenju.

SNS navodi da su u prethodne tri godine ugašeno više kotlarnica na mazut, da je urađeno više od 100 kilometara asfaltnih puteva, izgrađeni novi i rekonstruisani postojeći bulevari.

“Vaš ‘projekat bazena’ koji pominjete, je samo idejno rešenje, a novac koji je budžetom opredeljen, podrazumeva kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju za dobijanje građevinske dozvole i izgradnju, kako bi bazen zaista bio izgrađen i da ne ostane kao Vaše neispunjeno obećanje i ‘mrtvo slovo na papiru’ “, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se Ilićevim auto-putevima niko nikada nije vozio.

“Oni ne postoje. Ostali su izgubljeni u duvanskom dimu i potrošeni na razne donacije onima koje ste Vi podržavali. U Vaše vreme g. Iliću, dva loša ubiše Miloša, ali ga je jedan dobar napravio i omogućio nam da za sat vremena budemo u Beogradu”, navodi se u saopštenju.

Gradski odbor Nove Srbije odgovorio je da javnost podseća na “deo afera, promašaja i zloupotreba SNS u Čačku”, kao što je zagađenje Lupnjače i Zapadne Morave, “krađa” opozicionih odborničkih mandata i prekrajanje izborne volje građana, nelegalna sadnja sadnica javora u zaštitnom pojasu Morave na Ljubić keju, rušenje objekata u Hajduk Veljkovoj ulici, afera “tetkin zid”, kupovina novogodišnje jelke za 30.000 eura.

“Među aferama su i ponavljanje konkursa za izbor direktora javnih preduzeća i ustanova, uzurpacija bioskopa ‘Sutjeska’ i nelegalna gradnja jednog sprata više izvan dozvola, radovi na vijaduktu, ogromna budžetska sredstva za Forverk, seča stabala po gradu, odliv mozgova, predfinansiranje filma Čarape kralja Petra, izgradnja gondole na Kablaru, gašenje FK Borac i protivzakonito finansiranje novog kluba FK Borac – Provo 1926, stranačko zapošljavanje, rekonstrukcija Skupštinske sale”, navodi se u saopštenju NS.

NS je pitala čačanske naprednjake  i zašto imaju nameru da u Čačku dovedu islamske migrante i azilante iz afro-azijske regije i time Čačak “pretvare u džamahiriju”.

“Da Vam je to cilj dokaz je usvajanje Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja migranata u potrebi bez utvrđenog statusa i tražilaca azila na teritoriji grada Čačka za period od 2018. do 2021. godine”, navodi se u saopštenju NS.

NS pita i ko je odgovoran za višemilionski dug i utaju poreza “pokojnog” Fudbalskog kluba Borac, zašto građanima ne kažu punu istinu “o prljavim i kancerogenim tehnologijama” koje je u Čačak donela nemačka firma ističući da kada je na tom prostoru trebalo da bude izgrađena fabrika duvana nije se mogla pribaviti saglasnost lokalne Elektrodistribucije, a nemačkoj firmi je sve omogućeno “uz enormne subvencije i privilegije”.

“Za kraj, evo Vam ekskluzivne informacije kada predsednik Nove Srbije planira da se politički penzioniše. On će to učiniti onoga trenutka kada u našoj zemlji budu pohapšeni svi mnogobrojni lopovi koje je iznedrila ova naopaka i korumpirana vlast”, navodi se u saopštenju NS.

(Beta)