Dva dana kasnije, i dalje odjekuje izjava Predraga Kona o tome da je do juna, na osnovu podataka Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, bilo trostruko više smrtnih slučajeva od COVID-19 nego što je to zvanično obljavljivano. I dok predstavnici vlasti tvrde da to nije tačno, udruženje „Ujedinjeni protiv kovida“ kritikuje Krizni štab, a iz Udružene opozicije Srbije kažu i da ima uslova za pokretanje krivičnog postupka.

Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da nije tačno da je broj umrlih u Srbiji od COVID-19 veći od do sada zvaničnih podataka.

Vučić je dodao da nije bilo skrivanja broja umrlih od koronavirusa, kao i da će biti urađena “kompletna revizija za svaku smrt”.

“Srbija će uraditi kompletnu reviziju, to će da rade kliničari. Srbija će pvi put da uradi ono što od 2000. godine nije uradila nijednom”, rekao je Vučić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je i danas rekao da “informacija da je umrlo tri puta više ljudi nije tačna”.

“Stojim iza toga da nije utemeljeno ni na jednom dokazu, to apsolutno nije tačno”, rekao je Lončar.

Udruženje Ujedinjeni protiv kovida (UPK), koje prvenstveno čine zdravstveni radnici nezadovoljni radom Kriznog štaba, ocenilo je da je “dokaz” da to telo nije dobro radilo, “priznanje” epidemiologa Predraga Kona da je u Štabu donosio odluke na osnovu netačnih informacija.

Iz udruženja su ocenili da epidemiolog koji donosi odluke na osnovu netačnih informacija “ne predstavlja ništa drugo nego opasnost po naciju”.

“Pomenuti doktor se usudio da odgovornost prebaci na informacioni sistem i to isti onaj sistem koji nam je ispred najviših zvaničnika Srbije svojevremeno hvaljen kao najbolji”, naveli su iz UPK.

Udružena opozicije Srbije (UOS) ocenila je danas da tužilaštvo ima „sve uslove“ za pokretanje krivičnog postupka protiv državnog vrha, predvođenog predsednikom Aleksandrom Vučićem, posle „priznanja“ epidemiologa Kona.

Iz te opozicone grupacije su ocenili da je iz „priznanja“ člana vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije „jasno da je režim Aleksandra Vučića svesno lažirao podatke pred i nakon lažnih izbora, čime je ugrozio živote mnogih i ugrozio zdravlje nacije“. 

„Krijući podatke i nakon lažnih izbora pokušali su da prikriju i posledice friziranja podataka, odnosno broj obolelih i umrlih. Te posledice su značajnim delom uzrokovane prikrivanjem podataka u vremenu pre njihovog održavanja 21. juna“, navela je UOS u saopštenju. 

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je u utorak u emisiji „Pregled dana“ Newsmax Adria da je analizom podataka iz Gradskog zavoda Beograda za javno zdravlje utvrdio da je od marta do juna bilo triput više smrtnih slučajeva nego što je tada bilo zvanično objavljeno.

On je potom odgovornost za saopštavanje manjeg broja umrlih od posledica infekcije koronavirusom u Srbiji prebacio na informatičare koji su po njegovim rečima, davali netačne podatke.

“Tvrdim, pod punom moralnom odgovornošću da Krizni štab u medicinskom delu nije mogao da ima druge podatke od onih koje je dobijao od informatičara. Ako neće to da se prihvati, ne želi se istina”, naveo je epidemiolog.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Komentar(1)

  1. Miki
    2. октобар 2020. 07:49

    Kon se, s obzirom na godine dugo drzao.Verovatno ce sada da kaze koliki su njegovi prihodi od strane SZO i Farmakomafije, da tako zdusno plasi narod i propagira SZO, pa da zaokruzi svoje postojanje.Vrlo je sumnjiva njegova izjava i kleveta koju je bacio na veliki rad svih medicinara u Srbiji.Svaka cast Kon vreme je da bar jednom kazes istinu i da kazes u sta si sve upleten sada i u svojoj karijeri.Mozda bi te terebalo biti sram, ali sigurno ti ne ide na cast.Najgore je sto si na kraju i karijere i zivota pokazao da nisi covek dostojan svoje profesije.Bacio si ljagu na kolege, na sistem na struku, za to ces kad tad odgovarati.Doktore Kon lepo je biti covek.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.