Knjiga „More bez obale“ u izdanju Lagune nije samo obična knjiga. Ona je na neki način raritetna jer osim tekstova pesama Zvonimira Đukića, tu su prvi put objavljene njegove autorske fotografije, ali i novi album benda „Van Gog“ (čiji je frontmen), plus bonus koncertni DVD grupe. Sredinom juna stiže spot „Gotovo je sve“ u kojem se na poseban način odaje priznanje velikanima našeg glumišta. O tome, ali i da li ga nervira što već 30 godina živimo u odsudnim i presudnim trenucima, pa i u onim političkim, što živimo u žabokrečini u kojoj smo zaglavljeni, govorio je Đule.
„Iskreno, ne znam da postoji živo biće kome prija osećaj da bude zaglavljeno, zaključano, zaglibljeno. Ako treba da postoji neka žabokrečina, neka to bude žabokrečina kakvu ima Luksemburg. Dakle, „žabokrečina“ u smislu sređenog života i sigurne budućnosti za našu decu. Znaš kako, imao sam mogućnosti da živim i na nekom drugom mestu, ali odabrao sam život u svojoj zemlji“, kaže Đule.
„I potrošio sam mnogo godina verujući da će se u njoj živeti bolje, a da uslov neće biti da moraš nekome da se prikloniš ili ne daj Bože pokloniš. A to ‘bolje’, između ostalog, podrazumevalo je jedan, u najboljem smislu reči, „dosadan“ život. Ne da naši lični životi budu dosadni, nego da nam zemlja bude mirna, da nemamo svake nedelje neki istorijski lom i sudbonosnu odluku. Decenijama jurimo svoj rep. Ali i posle toliko obeshrabrenja, tu sam, stvaram kako najdostojanstvenije znam, činim sve onako kako najbolje umem, hrabrim druge, kao što su, uostalom, i drugi mnogo puta hrabrili mene za razne stvari. Činjenica da je oluja sve jača i da je more sve nemirnije, nikada pravim ribarima nije bio dovoljan razlog da zbog te opasnosti ostanu na obali. I posle svega još uvek verujem u ‘kuću za svu našu decu’, rekao je Zvonimir Đukić Đule.


Ceo intervju pročitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 23. maja. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju primerak Mond diplomatika, najpoznatijeg svetskog lista za intelektualce, sa senzacionalnim tekstom “Manipulacija i rat na Kosovu: Najveća lažna vest s kraja 20. veka”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.