Parlamentarni izbori u Crnoj Gori biće održani krajem avgusta ili početkom septembra, izjavio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović nakon konsultacije sa predsednicima dela parlamentarnih partija, a na pitanje kako vidi rasplet odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom, on je kazao da je „SPC skinula rukavice“, prenosi N1.

Đukanović je novinarima u Vili Gorica rekao da se traži najbolji termin za održavanje izbora. 

„Verujem da ćemo ovih dana kroz komunikaciju doći do preciznog termina“, rekao je Đukanović. 

Kada je reč o lokalnim izborima, on je kazao da mu smernice koje je dobio na konsultacijama sugerišu da oni treba da budu organizovani istovremeno sa parlamentarnim.

„Imamo uslova da u jednom danu organizujemo sve izbore“, rekao je Đukanović. 

Govoreći o nedolasku opozicije na konsultacije, rekao je da ga to ne iznenađuje. 

„Malo je iznenađujuće ignorisanje ne samo crnogorskih nacionalnih interesa, nego i demokratskih standarda. Reč je o nameri opozicije da, izbegavanjem komunikacije sa vlašću, blagovreno krene u formiranje alibija za očekivani izborni ishod“, ocenio je Đukanović.

Komentarišući navode opozicije da nema uslova za izbore, Đukanović je rekao da deo političke scene do sada nije priznao rezultate bilo kojih izbora, osim onih na kojima je pobedio. 

Na pitanje kako vidi rasplet odnosa sa SPC, predsednik Crne Gore je rekao da je stav vlasti bio da pitanje odnosa države i crkve treba osloboditi od dnevne politike, ali da se SPC opredelila za drugi pristup. 

„Pokazala je da joj zakon nije najvažniji, nego želja da stvarajući pritisak dovede do promene vlasti na izborima, a time bi olakšali ne samo promenu zakona, već i ostvarenje njihovih drugih želja. Mislim da nisu pametno izabrali. Pametnije je bilo ostaviti pitanje odnosa države i crkve van dnevne politike“, istakao je Đukanović. 

Prema njegovim rečima, SPC se opredelila da „skine rukavice“ i da govori iz pozicije političkog subjekta.

„Na taj način su nam, u političkom smislu, olakšali posao i sada imamo jasan zadatak – treba da ih pobedimo na izborima“, rekao je Đukanović, dodajući da će njihov poraz imati posledice na pitanje daljeg uređenja odnosa crkve i države.

„Varaju se svi koji misle da bilo kakve litije mogu ugroziti temeljne vrednosti Crne Gore“, kazao je Đukanović.

Istakao je da niko ne treba da se nudi za hapšenje, dodavši da se „grdno prevario“ svako ko misli da može ostati van domašaja pravnog sistema Crne Gore. 

Današnjim konsultacijama nisu prisustvovali predstavnici opozicionih parlamentarnih stranaka, prenosi RTCG.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Komentar(1)

  1. Aca
    17. јун 2020. 11:07

    Teško onom ko ratuje protiv Gospoda...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.