Đukanović: “Poštujemo izbornu volju građana, DPS će biti opozicija”

0
Beta - AP Photo/Risto Bozovic

“Ne pada nam na pamet da polemišemo sa izbornom voljom građana, izborna volja je takva, mi ćemo je poštovati i za svoju politiku ćemo se boriti jednako strastveno iz opozicionih klupa”, izjavio je lider DPS i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, prenosi N1.

On je u intervjuu za austrijski ORF rekao da će se, ako pobednička koalicija uspe da formira vladu, jednako boriti iz opozicionih klupa, kao što se u čitavom prethodnom periodu borili za politiku građanske države i očuvanja i učvršćivanja multietničkog sklada.

Govoreći o tome da li stranka na čijem je čelu još ima šansu da formira vladu u narednom periodu, Đukanović je rekao da su poznati nezvanični rezultati izbora, koje je DPS prihvatio, i čestitao konkurentima.

“Uradili smo to već u samoj noći izbornog dana. Dakle, sada nam preostaje da se proces u celini završi, da čujemo od Državne izborne komisije i zvanične rezultate. Nemamo očekivanja da tu može doći do neke ozbiljnije promene. Dakle, verujemo da će preliminirani rezultati biti i zvanični i da će se brojčanik, dakle, koji obračunava mandate, zadržati na tome da je 41 mandat dobila tročlana koalicija koja je do sada bila opozicija, a da će DPS sa svojim koalicionim partnerima imati mandat manje”, rekao je Đukanović.

Kad je u pitanju formiranje vlade, Đukanović za austrijski Nacionalni javni servis pojašnjava da je to sada posao koji tek treba da počne, prenosi RTCG.

“Videćemo da li ova tročlana koalicija, koja je osvojila 41 mandat zaista može da ostvari takav nivo programske i političke bliskosti da formira vladu i da preuzme odgovornost za obavljanje izvršne vlasti u Crnoj Gori”, rekao je Đukanović.

Što se tiče DPS, prema rečima Đukanovića, to je i danas najjača partija u Crnoj Gori i nakon ovih izbora.

“Mi smo, naravno, spremni uvek da i dalje nosimo odgovornost za državnu politiku Crne Gore, ali smo već jasno kazali, spremni smo prihvatajući ovakav izborni ishod da budemo odgovorna najjača opoziciona partija, koja će u narednom periodu kao i do sada voditi računa o strateškim nacionalnim interesima. Dakle, o građanskoj državi Crnoj Gori, o multietničkoj demokratiji u njoj i o evropskom putu daljeg razvoja naše zemlje”, rekao je Đukanović.