Đukanović dao mandat Abazoviću za formiranje Vlade Crne Gore

0
EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da daje mandat za formiranje vlade lideru Građanskog pokreta (GP) URA Dritanu Abazoviću, prenose podgoričke Vijesti.

Đukanović i Abazović su se sastali ranije danas, kada je predsednik Crne Gore obavestio potpredsednika crnogorske Vlade da je završio konsultacije i da namerava da mu preda mandat.

“Konsultacije o mandataru za sastav Vlade, na koje su pozvani predstavnici političkih partija zastupljenih u Skupštini Crne Gore, okončao sam u ponedeljak, 28. februara 2022. godine. Naime, počevši od petka 25. februara, razgovore sam imao sa predsednikom Socijaldemokratske partije (SDP) Raškom Konjevićem, predsednikom Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damirom Šehovićem, predstavnicima Građanskog pokreta URA Boženom Jelušić i Milošem Konatarom, predsednikom Bošnjačke stranke (BS) Ervinom Ibrahimovićem, predsednikom Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmedom Zenkom, predsednikom Demokratske partije (DP) Fatmirom Đekom, predsednikom Albanske alternative (AA) Nikom Đeljošajem, predsednikom Force Genci Nimanbeguom, predsednikom Liberalne partije (LP) Andrijom Popovićem, potpredsednicima Demokratske partije socijalista (DPS) Jevtom Erakovićem i Abazom Dizdarevićem, generalnim sekretarom Aleksandrom Bogdanovićem i šefom njenog kluba poslanika u Skupštini Crne Gore Danijelom Živkovićem”, navodi se u obrazloženju upućenom predsedavajućem Skupštine Strahinji Bulajiću.

Ostale parlamentarne partije, dodaje Đukanović, nisu iskazale interes za učešće u konsultacijama na ovu temu.

Rekao je da su ga predstavnici GP URA i njihovi politički partneri nedvosmisleno uverili da imaju parlamentarnu većinu za izbor 43. crnogorske Vlade u crnogorskoj Skupštini, te da je stoga doneo odluku da mandat za formiranje Vlade poveri upravo Abazoviću.

“U uverenju da je u najboljem interesu Crne Gore da što pre dobije Vladu u punom kapacitetu njene funkcionalonsti, posebno zbog dodatnih bezbednosno- političkih izazova generisanih ratom u Ukrajini i njegovim refleksijom na stabilonst našeg regiona, očekujem da u kratkom roku parlament Crne Gore održi sednicu i odluči o programu i sastavu Vlade na predlog mandatara”, zaključio je Đukanović.