(Beta) – Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je da Demokratska partija socijalista (DPS) snosi deo odgovornosti za jačanje Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori ali da se to nije događalo slučajno već je imalo svoju predistoriju.

U intervjuu agenciji Beta Đukanović je rekao da se Srbija vratila politici iz 90-ih da „tobože štiteći pravo ugroženih Srba u regionu zapravo ugrožava suverenitet susednih država“ u čemu „značajnu ulogu ima SPC“.

Na pitanje da li DPS snosi deo odgovornosti za ovakvo jačanje SPC Đukanović je kazao da je „nemoguće izuzeti se od odgovornosti za ovakav kuršlus koji se događao uoči i nakon izbora“.

Đukanović je rekao da je sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem odmah nakon referenduma o nezavisnosti 2006. razgovarao o tome da se crkva u Crnoj Gori zove Pravoslavna, bez nacionalnog predznaka, i da „ta ideja na startu nije bila odbačena“.

U tom smislu, ukazao je Đukanović, nakon referenduma 2006. formiran je Episkopski savet koji je SPC u Crnoj Gori dao određenu autonomiju što se „smatralo kao odličan korak“.

„Odmah nakon nezavisnosti, tokom razgovora sa Amfilohijem u prisustvu jednog zajedničkog prijatelja, predložio sam mu da treba razmišljati o tome da pravoslavna crkva u Crnoj Gori dobije takvo ime da bismo je oslobodili nacionalnog predznaka odnosno predznaka tih srpsko-crnogorskih podela“, kazao je on.

Kako dodaje, dali su izvesno vreme „jednoj takvoj potencijalnoj evoluciji“.

„Ta ideja tada nije odbijena. Ona nije od samog starta odbačena kao ideja. Taj proces komunikacije između SPC i države u jednom periodu nakon nezavisnosti je tekao dosta primereno. Međutim, dalji razvoj političkih događaja u Srbiji, regionu i na globalnoj sceni je doveo do zaoštravanja koja su se ispoljila prije svega zbog obnove velikodržavnih ideja“, kazao je Đukanović.

On je rekao da se u „zadnjih godinu, dve, Srbija vratila svojoj politici iz 90-ih da tobože štiteći pravo ugroženih Srba u regionu zapravo ugrožava suverenitet susednih država i na taj način nedvosmisleno ali prividno kamuflirano najavljuje svoju ideju obnove velike Srbije“ kao i da u tome „značajnu ulogu ima SPC“.

Đukanović je rekao da nema nikakvu sumnju da će Zakon o slobodi veroispovesti biti pre ili kasnije deo pravnog pokreta Crne Gore, ali i dodao da ga je trebalo ranije usvojiti.

Zakon je usvojen prošle godine u decembru i predviđao je da se imovina za koju crkva nema dokaza o vlasništvu vrati državi. SPC je zbog toga organizovala litije koju su trajale mesecima i na kojima je učestvovalo na desetine hiljada ljudi. Nova vlada Crne Gore najavljuje da će prvi korak biti izmena zakona.

„Da, nije bilo optimalno vreme prošle godine u decembru. Učinjenom poslu nema mane, tada je bila procena da se, iako je kasno, mora ići sa usvjanjem tog zakona, da se ne sme čekati više od pet godina od kada smo krenuli u tu priču , a podsetiću vas da se u usvajanje tog zakona krenulo 2014. godine. I sve to je doprinelo stvaranju jedne ovakve atmosfere koja je dovela do ovakvog izbornog ishoda“ rekao je on.

Đukanović je rekao da je prepisivanje sporne imovine počelo pre 90-ih godina, ali i da ga je bilo za vrijeme njegove vladavine.

„Živim za dan kada će se ustanoviti kako se to dogodilo, ko je iz crkvenih a ko iz državnih organa odgovoran za to i živim za dan kada će biti privedeni licu pravde“, kazao je on.

Kako je dodao, mitropolit Amfilohije niti bilo ko drugi ga nije pobedio na ovim izborima iako je „čuo takve komentare od onih ljudi ništa ne rade za 30 godina nego priželjkuju njegov poraz“.

„Ne treba fatalistički zaključiti da je sada vreme da samo na zgarištu ustanovljavamo nečiju odgovornost. Nema zgarišta. Pa ne bilo nas ako nismo u stanju da odbranimo crnogorsku nezavisnost. Ne bilo nas. A ima nas. Ima 40 poslanika u crnogorskom parlamentu koji su nepokolebljivo odlučni da to brane. Ne bilo nas ako nismo u stanju da sa tom snagom nastavimo put ka evropskom sistemu vrednosti. Ne treba očajavati nego treba realno gledati na stvari. Život je prepun uspona i padova. Nije problem pasti. Problem je ne ustati“, rekao je Đukanović. 

Na pitanje zašto nije otišao na sahranu mitroplita Amfilohija, sa kojim je decenijama imao komplikovane odnose ali i susrete, on je rekao da je smatrao da je „primeren odnos“ da pošalje telegram SPC, njenom sveštenstvu i vernicima.

„Nisam bio objektivno sprečen, nego je to bila moja procena mere odnosa prema tom činu“ kazao je Đukanović u intervjuu agenciji Beta.

Komentar(1)

  1. Boris
    8. децембар 2020. 14:16

    A zašto Milo Đukanović ovo nije rekao dok je Amfilohije bio živ? Možda zato što sada laže? Bilo kako bilo, Amfilohije je Đukanovića politički sahranio, sada može samo da daje ovakve kukavičke izjave.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.