Dugo se činilo da na Volstritu žele ponovo Trampa za predsednika, a onda su digli ruke…

0
Profimedia

Dugo su Volstrit mučile samo dve brige u vezi s predstojećim predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama. Jedni su se bojali haotične primopredaje vlasti ako bi američki predsednik Donald Tramp izgubio izbore i doveo u pitanje izborne rezultate. Drugi su strahovali od pobede demokrata koji bi svojom strogom ekonomskom politikom u opasnost mogli da dovedu rast kursa američkih deonica.

Dugo se činilo da Volstrit jedino želi ponovni izbor Donalda Trampa, piše Dojče vele .Bilans njegovog uspeha na tržištima nesumnjivo je bio veliki. Tako je S&P500, najveći i najvažniji berzanski indeks u Americi, od Trampovog preuzimanja dužnosti porastao za 50 odsto – i to uprkos pandemiji. I Dow Jones i Nasdaq stalno su beležili nove rekorde.

Nasuprot tome, američka privreda još uvek stenje pod teretom krize. Niti je Tramp stavio pod kontrolu korona-virus, niti je drugi konjunkturni paket na vidiku. Izgleda da se zato od njega okreću ne samo birači, kako pokazuju istraživanja javnog mnjenja – već i američki investitori.

Promena raspoloženja investitora

„Tržišta ne samo da se trenutno klade na Bajdena, već se čak nadaju pobedi Demokrata“, kaže Najdžel Grin, osnivač i šef finansijske konsultantske firme deVere Group. Za inače konzervativni Volstrit to je prilično neobična promena razmišljanja. Bajden, istina, obećava investicije u američku privredu koje se mere milijardama, ali on istovremeno želi i veće poreze i više regulacije tržišta. „Pobeda Demokrata obično ima negativne posledice za tržišta, ali ovih dana ionako ništa nije normalno“, kaže Grin.

Ono što je investitorima sada potrebno jesu stabilnost i sigurnost, kaže Kris Majers, predsednik finansijske konsultantske firme Signum Global Advisors. „Ljudi su jednostavno iscrpljeni“, izjavio je on za radio-stanicu NPR. Tačno je da su tržišta deonica dosegla nove rekorde, ali Volstrit je sit Trampovog načina vladanja. „Teško je donositi srednjoročne ili dugoročne odluke o ulaganju kapitala ako se ne zna koju će sledeću odluku doneti Bela kuća.“

Investitori se pre svega nadaju onome što se zove „plavi talas“ (Blue Wave). To je scenario prema kojem Demokrate ne bi samo da pobeđuju na predsedničkim izborima, već ponovo osvajaju i većinu u Senatu. Time bi i Kongres i Bela kuća bili u njihovim rukama. Odluke o ekonomskoj politici, recimo prihvatanje drugog konjunkturnog programa teškog milijarde, tako bi bilo ubrzano.

Manje svađe s Kinom

Za trajni oporavak privrede investitori su u međuvremenu spremni da prihvate povećanje poreza i uvođenje strožijih pravila, tvrdi Grin. Pouzdana politika i smanjenje intenziteta svađe s Kinom mogli bi čak da kompenzuju ta opterećenja. Osim toga, Bajdenov paket investicija u infrastrukturu i ukupno veći državni izdaci mogli bi da omoguće privredi da ponovo počne da raste, a s time i prihodi brojnih firmi. To bi dugoročno moglo da dovede do rasta kurseva deonica.

Stručnjaci nemačke banke Deutsche Bank smatraju da je pobeda Demokrata „najverovatnija“. Zato trenutno na Volstritu rastu investicije u ciklične deonice, dakle one koje profitiraju od ekonomskog rasta. Dok tehnološke deonice i obveznice i dalje padaju, raste interesovanje za investicije u obnovljive izvore energije, građevinske materijale i industrijske deonice. Svi ti sektori mogli bi da profitiraju od mogućeg predsednika Bajdena koji obećava više standarde u zaštiti životne sredine i velike investicije u američku infrastrukturu.

Finansijska elita pomaže Bajdenu

I Volstrit je spreman da pomogne Bajdenu. Retko su donacije finansijske elite za predizbornu kampanju bile toliko velike kao ove godine. Po prvi put u poslednjih deset godina banke i investicione kuće dale su veće donacije Demokratama nego Republikancima.

Trust mozgova Center for Responsive Politics (CRP) navodi da su od početka godine finansijske kuće donirale Demokratama 265 miliona dolara – a to znači gotovo sto miliona više nego Republikancima. „Obično finansijski sektor važi kao pouzdan izvor novca za Republikansku stranku“, podseća Sara Brajner, direktorka za istraživanja i strategiju CRP. „U ovom izbornom ciklusu trend je obrnut“.

Možda je Džo Bajden i lično zaslužan za to što Demokrate trenutno imaju toliko jaku podršku finansijskog sektora. Od početka svoje političke karijere do 2009. taj danas 77-godišnji političar u Senatu je zastupao interese savezne države Delaver – poznate po poreskoj politici naklonjenoj preduzećima. Tada se istakao kao lobista za finansijske kuće i firme koja su izdavala kreditne kartice. „U Delaveru su sedišta brojnih velikih preduzeća notiranih na Volstritu, s kojima Bajden ima dobre odnose i koja u njega imaju poverenja“, kaže Sara Brajner. A upravo je Tramp svom izazivaču zato dao nadimak Quid pro Joe, što bi moglo da se prevede kao Džo, poznatiji kao ’usluga za uslugu’.