(Beta) – Demokratska stranka (DS) saopštila je da najnoviji, juče usvojeni izveštaj Evropskog parlamenta o napretku Srbije na evropskom putu,  „predstavlja nastavak procesa urušavanja međunarodne reputacije Srbije i dokaz da u Evropskoj uniji više gotovo da nema onih koji nisu prepoznali nazadnu, autokratsku i duboko antidemokratsku prirodu režima Aleksandra Vučića“.

DS je danas ocenila da „činjenica da se u izveštaju najčešće ponavlja reč ‘zabrinutost’, i da se eksplicitno traži rasplet korupcionaških afera Krušik, Jovanjica, Telekom i Savamala, dokazuje da je i Evropskom parlamentu jasno kako vlast pokušava da pobrojane afere zataška zbog toga što su najviše pozicionirani pripadnici režima i glavni akteri u njima“.

„Demokratska stranka je posebno zabrinuta zbog toga što je u novom izveštaju Evropskog parlamenta ponovo potvrđeno da je među svim državama koje žele da se priključe EU upravo Srbija u najmanjoj meri usaglasila svoju bezbednosnu i spoljnu politiku sa Briselom. Ne sporeći da je ta ocena u izvesnoj meri posledica i geostrateškog pozicioniranja u odnosu na Rusiju i Kinu, upozoravamo na to da proces pridruživanja Evropskoj uniji podrazumeva i potpunu primenu evropskih standarda i praksi“, navodi se u saopštenju.

DS je pozvala vlast i sve aktere u društvenom i političkom životu „da na isti način prihvate ocene iznete u izveštaju i primene date preporuke“.

„‘Jezik’ usvojenog izveštaja je znatno konkretniji u odnosu na ranija dokumenta što može značiti samo to da će se tražiti i konkretni rezultati u rešavanju problema na koje se ukazuje. Predstojeći međupartijski dijalog o izbornim uslovima je prvi test koji će pokazati da li je vlast pravilno pročitala novi izveštaj o Srbiji koji je usvojen u Evropskom parlamentu“, navodi DS.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.