Državljanka Srbije u Kabulu: “Ne postoji mogućnost da priđemo aerodromu”

0

Državljanka Srbije Milka Damnjanović, koja se nalazi u Kabulu, kaže da ne postoji mogućnost da priđe aerodromu u tom gradu, ali da nije u životnoj opasnosti od talibana koji su zauzeli prestonicu Avganistana.

„Stoje planovi da treba da napustim, ali ja sam deo tima italijanske humanitarne misije, mi moramo da napustimo zajedno. Moja pozicija ne dozvoljava da napustim (zemlju) sama“, rekla je Milka Damnjanović, koja se nekoliko meseci nalazi u Kabulu, gde radi za humanitarnu organizaciju iz Italije, a prenosi N1.

Ona kaže da ima nekoliko bezbednosnih problema u vezi kretanja na ulici, ulaska na aerdorom pa čak i obezbeđivanja mesta unutar aviona.

„Velika je gužva, svi se bora da prežive i da pobegnu… Nama kao timu je jako teško da izađemo na ulicu i da se priključimo toj grupi jer zaštita ne postoji“, rekla je ona.

Damjanović kaže da je procenjeno da je to prevelik rizik i da su ona i njen tim zbog toga i dalje u kući. Dodaje da ne postoji životna opasnost.

Ona kaže da je diplomatija Srbije pokazala predanost i uložila napor da joj pomogne, da je u kontaktu sa ambasadorom Srbije u Rimu, kao i sa otpravnikom poslova u Indiji Sinišom Pavićem.

„Mislim da smo bar pet ili šest zemalja kontaktirali. Bila su obezbeđena mesta, pa avioni nisu mogli da polete. Onda ne postoji moja mogućnost kretanja do aerodroma, zatnim ne postoji mogućnost ulaska na aerodrom bezbedno“, priča Milka Damnjanović.

„Ja sam sve vreme u takoreći bezbednoj situaciji, koliko je Kabul bezbedan. Moj tim je ovde, mi i dalje obavljamo svoje aktivnosti – to su zdravstvene usluge. Jako velika pomoć je potrebna“, dodaje.

Rekla je da prvi prioritet nije evakuacija, nego bezbednost.

„Italijanska vlada planira našu evakuaciju, ali su avioni puni njihovih građana“, kaže Milka Damjanović

Ona kaže i da nastaje ekonomska kriza, a da se ljudi boje i ne znaju šta ih očekuje. Iz predostrožnosti se više ne kreće gradom: „Ne verujem da bi mi nešto bilo, ali ne bih da proveravam“.

Navodi da se život prividno vratio u normalu, ali su žene „mnogo više pokrivene“.

Kaže da je u Kabulu ostalo dosta stranaca – nekih 150 humanitarnih radnika u samom gradu, osoblje ambasada, stranci koji su tamo živeli… Kako kaže, svaki kvart ima jednu-dve kuće sa strancima koji ne mogu da izađu i čekaju da se otvori bezbedan izlaz.

Milka Damjanović je jedna od troje državljana Srbije koji su bili u Kabulu. Marko Pribak i Aleksandar Cvejić evakuisani su sa aerodroma u tom gradu ranije u utorak.