Drugi okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije biće održan u petak, 9. avgusta na Fakultetu političkih nauka, piše N1.

Glavna tema drugog sastanka biće finansiranje izbornih kampanja, najavili su Fondacija za otvoreno društvo Srbija i FPN.

U pozivu sa navodi da će sastanak početi u 9 sati u delu koji će se voditi po „Chatham House“ pravilu, bez prisustva medija, dok će učesnici medijima za izjave biti dostupni od 11.30.

Okrugli sto će biti posvećen problemima koje je moguće rešiti u kratkom roku.

Na sastanak su pozvani predstavnici relevantnih političkih stranaka, organizacije građanskog društva koje se bave izborima i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave temom.

U agendi skupa se navodi da će dijalog otvoriti dekan FPN-a Dragan Simić i izvršni direktor Fondacije Milan Antonijević, a potom će predstavnici CRTA, CeSID i Transparentnosti Srbija predstaviti ekspertske analize posvećene problematici finansiranja izbornih kampanja.

Fondacija i FPN naveli su da nakon održanog prvog okruglog stola čvrsto veruju da je dijalog moguć i da je vreme koje je preostalo do narednih izbora neophodno efikasno i efektivno iskoristiti u cilju pronalaženja rešenja za unapređenje biračkog procesa.

FPN i Fondacija imaju u planu da organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe najkasnije na proleće 2020. godine. Oni su ukazali da su izbori centralno mesto demokratskog uređenja i važan izvor legitimiteta demokratske vlasti, podsetiši da će Srbija će uskoro obeležiti tridesetogodišnjicu od prvih izbora održanih nakon obnove višepartizma.

Uvažavajući princip da se izborni sistem ne menja u izbornoj godini, FPN i Fondacija smatraju da je važno pokrenuti širok dijalog o izborima u Srbiji koji bi mogao da obezbedi unapređenje pojedinih segmenata izbornog procesa i izbornih uslova, čak i u kratkom roku – pre održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora.

„Na duži rok, ovakav dijalog mogao bi da doprinese trajnom otklanjanju problema u izbornom sistemu kroz sveobuhvatnu reformu i uspostavljanju njegovog integriteta“, naveli su Fondacija i FPN.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.