Dan nakon što je Srbija na jedvite jade izvukla bod protiv Slovenaca, selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi obratio se fudbalskoj javnosti.

Obraćanje je započeo iznošenjem statističkih podataka. Hteo ili ne hteo to da uradi, potvrdio je onu staru, o statistici i bikiniju.

„Ovo je važan turnir. Nemate za pravo da potcenite nijednu ekipu. Vidite našu grupu, igra se tvrdo. Sviđa mi se kod nas što smo takmičarski raspoloženi, što se ne predajemo. Što se statistike tiče, mi smo imali posed od 56 posto. Uputili smo 15 udaraca na gol. Napravili smo 540 pasova, čak 200 pasova više nego Slovenija. Čak 480 tačnih pasova. Uputili smo 33 centaršuteva, što dovoljno govori da želimo da budemo ofanzivni. Bilo bi zabirnjavajuće da ne šutiramo na gol. Kao u Podgorici kada smo trijumfovali na čistu rutinu. Ovi brojevi pokazuju da možemo da budemo ponosni na momke, da žele da se bore“, objasnio je Piksi.

Potom se dotakao i gola koji je Srbija juče primila, kao i defanzivnih reakcija Mijata Gaćinovića i Sergeja Milinković-Savića prilikom njega (prvi izgubio loptu i Slovencima omogućio kontru koja je dovela do gola, drugi nije uspeo da isprati igrača koji je zatresao mrežu).

„Ima vremena da pričamo o tome. Nema potrebe sada“, započeo je Stojković odgovor na novinarsko pitanje. „Svesni su svojih grešaka. Kada izgubite loptu morate da idete u sprint. Video sam da je Mijat bio ljut. Verovatno zbog greške. Što se Sergeja tiče, on je po gabaritu takav kakav je. Ne možemo da očekujemo da se brzo vrati. Odbrana je tu dobro markirala, ali se bek ubacio i bio metar ispred Sergeja. Tada smo izgubili čistu loptu, onda očekujete da ćete biti na mukama da odbranite gol. Svi mogu da pogreše.“

Naravno, obraćanje nije moglo da prođe ni bez priče o igranju s dva napadača. Mnogo se prašine po medijima i društvenim mrežama oko toga diglo, i mnogi su se, kako oni kvalifikovani za tako nešto tako i oni koji to nisu, pitali da li bi selektor možda trebalo da promeni formaciju i svoju taktičku koncepciju.

„Sve je stvar procene i odluke“, rekao je Stojković. „Da Vlahović ne počne, pitali biste me što nije igrao. Isto tako i Mitrović. Da li je moglo to da bude bolje i korisnije za tim? Moglo je. Imam dovoljno vremena da odlučim o ideji. Kada odlučim – to ne može niko da promeni. Videćemo da li ćemo sa jednim napadačem, dvojicom ili trojicom. Videćete. Bićemo hrabri, u to nemojte da imate trunku sumnje. Igramo hrabro sa dvojicom napadača, nije to hrabrost da se vama dokazujem. Nisu to bila dva klasična napadača, Vlahović je imao ulogu povučenije devetke. Dešava se u nekim momentima da izgubimo loptu u poslednjoj trećini, da ostajemo sa trojicom u sredini. Tu moramo da budemo obazriviji. Kvalitet je takav kakav je. Razimslićemo dobro protiv Danske u kojoj formaciji ćemo igrati. Imam sliku u glavi kako bismo trebali da igramo. Ali sada je nepotrebmno pričati o tome.“

Na kraju vanredne konferencije, selektor je izjavio da uoči odlučujuće utakmice s Dancima nema mesta pesimizmu.

„Mora da bude optimizam. Nema mesta za negativu. Ne priznajem da su Danci bolji, ne prihvatam. Nema predaje. Nema problema nikakvih, računam na sve u timu. Naravno, odlučujemo o nama i ići ćemo na pobedu. Učinićemo sve, zadnju kapi, da ne kažem krvi, ali znoja, ostavićemo na terenu Arene. Druge nema, niti može biti. Verujte, jer i mi verujemo. Podržite nas!“, zaključio je Stojković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.