Dr Tiodorović: Uživajte u životu. Sada je prelomni trenutak, na putu smo da svedemo oboljenje na sporadičnu pojavu…

0
Foto: Printscreen Nova S

Epidemiolog Branislav Tiodorović Tiodorović je posle sednice kriznog štaba u Nišu izjavio da se “može reći da su građani ozbiljnije i disciplinovanije prihvatili propisane mere nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu”, prenosi portal B92.

“Nalazimo se u situaciji da je sada prelomni trentak kada ćemo, kao građani, kao ljudi koji se svesno bore protiv jedne teške bolesti, pokazati solidarnost, spremnost, disciplinu i odgovornost i budemo li tako nastavili, mislim da ćemo se naći na dobrom putu da oboljenje svedemo na sporadičnu pojavu. To nam je cilj”, rekao je dr Tiodorović.

On je izjavio i da “moramo naučiti da živimo sa koronavirusom i funkcionišemo na polju ekonomije, kulture, sporta, škola – svega onoga što čini život – pridržavajući se svih mera, jer će taj virus još dugo biti prisutan”, dodavši da postoji tendecija blagog pada broja zaraženih.

Istakao je da ćemo, ukoliko to uspemo, biti na dobrom putu da budemo sigurniji i spremniji za sve situacije koje su pred nama, te dodao da je štab danas potvrdio potrebu da se te mere moraju sprovoditi do kraja.

Dr Tiodorović je rekao da su građani navikli da epidemija, kao što je to slučaj kod gripa, traje dva, tri meseca i da je posle toga mirnije, ali da je ovde reč o mnogo većem problemu, virusu koji je daleko izdržljiviji.

“Izdržljiviji je zato što pronalazi osetljive ljudske organizme i jedino na taj način može da preživi i zato je važno da mu onemogućimo da pronađe osetljiv sledeći organizam u kome će se održati”, dodao je Tiodorović.

Ponovio je da treba omogućiti građanima da uživaju u životu, da zemlja normalno ekonomski funkcioniše, da funkcionišu kulturne i sportske manifestacije… ali uz strogu primenu propisanih mera.