Dr Tiodorović objasnio skok novozaraženih: “Nastaviće se kroz sporadične slučajeve tokom celog juna, ovo su džepovi, testiramo više građana…”

0
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Veći broj zaraženih od koronavirusa u odnosu na jučerašnji dan rezultat je masovnijeg testiranja građana, a ne pokazatelj pogoršanja epidemiološke situacije, kaže član Kriznog štaba za borbu protiv epidemije Branislav Tiodorović.

Branislav Tiodorović napominje i da novooboleli uglavnom nemaju zdravstvene tegobe i radi se o asimptomatskim slučajevima.

“Ako testiramo pronalazićemo slučajeve, odnosno obolele, i novi pozitivni na koronavirus uglavnom su asimptomatski slučajevi, nemaju znakove bolesti i takvih će biti sve više, da su se inficirali, a da to ne znaju jer ne osećaju tegobe”, objasnio je za Tiodorović, a preneo RTS.

Takvih slučajeva kaže ima najviše na jugu Srbije, uglavnom po firmama i dodao da je važno da se uradi i kontrolni test kako bi se kasnije videlo da li su negativni na virus.

“Imamo smirivanje epidemiološke situacije i ne možemo očekivati tako brzo da više ne bude pozitivnih na kovid, bar za nekih petnaestak dana”, kaže Tiodorović.

Veći broj zaraženih u odnosu na jučerašnji dan ne znači da je stanje ozbiljnije nego juče, jer oni nemaju tešku kliničku sliku, navodi Tiodorović.

U Vranju jedan broj mladih ima bronho pneumoniju, ali se uspešno oporavljaju i njihovo stanje se prati.

To su takozvani “džepovi” i možemo reći da će se to najverovatnije nastaviti kroz sporadične oblike oboljevanja tokom celog juna, rekao je epidemiolog.

U Srbiji u poslednja 24 sata nije bilo smrtnih slučajeva od koronavirusa, a poslednji podaci pokazuju da je koronavirus potvrđen kod još 69 osoba. Juče je bilo 24 novozaraženih.

Ovakva epidemiloška slika, kaže Tiodorović, karakteristična je u situacijama kada je epidemija na izdisaju i kada je virus manje agresivan.0

“Možemo očekivati da se ukinu mere, ali ćemo nastaviti da skrećemo pažnju starijim osobama, hroničnim bolesnicima, trudnicama, porodiljama i osobama sa oslabljenim imunitetom da se čuvaju i pridržavaju mera i pravila”, zaključio je Tiodorović.