Dr Tiodorović negirao izjavu o zatvaranju škola ukoliko broj zaraženih pređe 500: “Nisam govorio o konkretnim ciframa”

1
Foto: Printscreen Nova S

(Beta) – Epidemilog dr Branislav Tiodorović negirao je danas da je beogradskim medijima rekao kako će škole u Srbiji biti zatvorene ukoliko dnevni broj novoobolelih bude veći od 500, i dodao da “ne bi želeo da ikada dostignemo tu cifru”.

“U nekom trenutku ćemo možda reći da prelazimo na onlajn sistem rada u školama, ali govoriti o konkretnim ciframa je vrlo problematično”, izjavio je Tiodorović na konferenciji za novinare niškog Štaba za vanredne situacije.

Dodao je da se uvek gleda kompletna situacija, ponašanje, rizici i porast broja obolelih.

Nije svejedno, rekao je Tiodorović, da li u jednom danu broj obolelih raste za pet ili 500.

“To je izuzetno važno za procenu, ali ne može se reći koji je broj presudan. Nisam to rekao, niti je to iko iz republičkog Kriznog štaba izneo koji će to broj da bude”, naglasio je dr Tiodorović.

On je rekao da će odluka o prelasku na samo onlajn sistem nastave biti “stvar epidemiloške ocene i procene situacije”.

“Moramo da pratimo porast oboljevanja, jer to znači povećanje rizika, jer su deca sa svojim porodicama”, izjavio je dr Tiodorović.

Epidemiolog niškog Doma zdravlja, Mirko Ilić, rekao je da važeći pravilnik Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” jasno kaže kada se prelazi na onlajn nastavu.

“U svakoj školi jedan oboleli đak znači da ostatak đaka u tom odeljenju nastavlja da ide u školu uz pojačani zdravstveni nadzor. Dva vezana slučaja oboljevanja u odeljenju znače da učenici tog odeljenja idu na onlajn nastavu. Više od 50 odsto obolelih đaka na nivou škole znači da škola prelazi na onlajn”, citirao je Ilić.

On je rekao da su od početka školske godine na području Nišavskog i Topličkog okruga od koronavirusa obolela samo četiri učenika osnovnih i tri učenika srednjih škola.

1 KOMENTAR

  1. Ви више не знате ни шта говорите. И онај дилетант пре овога што изјави о три пута већим бројкама заражених и умрлих, такође се “вадио” да није говорио о конкретним цифрама ! Какве су то дилеје у том “Кризном штабу”, само човек да се запита.

Comments are closed.