Dr Tiodorović: Da bismo izbegli ono što se desilo u Italiji, važno je da sprovedemo vakcinaciju protiv gripa…

0
Foto: Printscreen Nova S

“Da bi izbegli mogućnost da dođe do ukrštanja, istovremenog delovanja koronavirusa i gripa, veoma je važno sprovesti vakcinaciju protiv sezonskog gripa”, rekao je za Blic epidemiolog Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

“Da pojasnimo narodu, ova vakcina ne štiti od korone, već od sezonskog gripa, a ujedno i od komplikacija koje mogu nastati kombinovanjem delovanja jednog i drugog. To je ono što je Italija doživela, u epidemiji gripa podvukla se i epidemija korone”, objasnio je Tiodorović.

On je rekao da će na ovaj način sigurno biti olakšana borba sa mogućom epidemijom gripa, ali ujedno biti smanjen rizik i za one koji budu zaraženi koronom, jer će se na ovaj način izbeću sudar virusa.

“To je jednostavno pristup koji treba primenjivati. Stanovništvo sada drugačije posmatra vakcinaciju, što je dobro, vakcinacija je prošle godine bila odlično sprovedena, potrošili smo sve vakcine, pa nam je trebalo još, a razlog je naravno taj jer su ljudi su shvatili da vakcinacija pomaže”, objasnio je epidemiolog.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa će se obavljati prema pravilniku, a to znači da je preporučena osobama koje su starije od 60 godina, hroničnim bolesnicima, dok je za zdravstvene radnike vacinacija obavezna, osim kod pojedinačnih slučajeva kada postoji opravdan razlog zbog koga osoba ne može primiti vakcinu.

“Vakcina se preporučuje i osobama sa slabijim imunitetom, dijabetičarima, onkološkim bolesnicima, naravno uz konsultaciju sa njihovim lekarima, specijalistima koji prate njihovo zdravstveno stanje. Takođe, tu imamo i vakcinaciju trudnica, porodilja, jer one pridno imaju oslabljen imunitet, a na ovaj način ih vakcina štiti. Opet napuminjem, sve se to obavlja u dogovoru sa svojim lekarom”, rekao je Tiodorović.

Na pitanje da li bi i deca trebalo da se vakcinišu protiv sezonskog gripa, epidemiolog Tiodorović rekao je da bi o tome roditelji trebalo da se konsultuju sa pedijatrom.

“Ima dece sa retkim oboljenjima, imamo i one sa hroničnim, dete sa dve ili tri godine može da ima astmu, kao i sva druga oboljenja koja dovode do pada imuniteta. Vakcinacija se može obaviti u konsultaciji sa pedijatrom”, dodao je Tiodorović.

Novim pravilnikom o brobi protiv zaraznih bolesti predviđeno je da se medicinski radnici obavezno vakcinišu, kako bi saštitili i sebe, ali i pacijente-

“Vakcinacija protiv gripa je obavezna za sve zdravstvene radnike zato što treba sačuvati ne samo zdrasvtveni sistem već i pacijente kako lekari ne bi bili izvor infekcije. U onim zemljima gde se uspešno sprovodi, poput Švedske, Norveške, SAD, Francuske, Kanade, tu se kreće oko 60 odsto obuhvata zdravstvenih radnika, Amerikanci kažu čak 95 odsto. Naravno, među zdravstvenim radnicima postoje i oni koji ne smeju da prime vakcine, to su izuzeci i to je opravdano”, rekao je Tiodorović.