Dr Snežana Papović: Litijumske baterije su nam neophodne, a moj cilj je da jedna traje što duže

  Naša mlada naučnica rukovodi međunarodnim timom naučnika koji stvara baterije buduće generacije

  0
  Foto: Promo

  Doktor hemijskih nauka i docent na Katedri za analitičku hemiju, Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Snežana Papović, dobitnica je stipendije čuvenog svetskog programa L’Oréal-UNESCO “Za žene u nauci”. Ova stipendija u vrednosti od pet hiljada evra dodeljuje se u partnerstvu sa Komisijom Republike Srbije za saradnju sa UNESCO-om i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, već 11 godina.

  “Fokus mog naučnog istraživanja je unapređenje performansi litijum-jonskih baterija bez kojih se danas ne može zamisliti život. Ideja je da se poveća kapacitet i termička stabilnost ovih baterija upotrebom unapređenih elektrolita. Moja istraživanja su doprinela na polju poboljšanja stabilnosti elektrolita bez pregrevanja i bezbednosnih karakteristika baterija koje se koriste u prenosnim električnim uređajima bez kojih ne možemo da zamislimo svakodnevicu. U saradnji sa timovima iz Narodne Republike Kine, radim na razvoju postupaka sinteze novih elektrodnih materijala za baterije buduće generacije”, kaže za Nedeljnik ova višestruko nagrađivana i stipendirana mlada naučnica koja iskustva, znanje i entuzijazam koristi i da bi kod mladih razvila interesovanje za nauku.

  “Mentor sam studentskim naučnim radovima koji su više puta nagrađivani za svoj naučni doprinos. Angažovana sam i u aktivnostima popularizacije nauke i verujem da projekti poput konkursa ’Za žene u nauci’ imaju značajnu ulogu u osnaživanju mladih koleginica da svoj put nađu upravo u ovoj oblasti, te bih iskoristila priliku da ih pozovem da se prijave u okviru novog ciklusa koji je otvoren za 2022. godinu”, kaže za Nedeljnik dr Snežana Papović.

  Naučnica trenutno učestvuje kao istraživač u realizaciji internacionalnih, republičkih i pokrajinskih projekata. Jedan od njih je i zajednički istraživački projekat sa Narodnom Republikom Kinom za ispitivanje bioinspirisanih materijala za primenu u vidu elektrodnih materijala, koji se trenutno realizuje pod Snežaninim rukovodstvom.