Dr Pelemiš: Kolektivni imunitet nije pouzdan, virus radi šta mu građani dozvole…

1
Foto: Printscreen Youtube

(Beta) – Infektolog i član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš istakao je danas da važnost vakcinacije u borbi protiv virusnih oboljenja i naglasio da je u suočavanju s epidemijom koronavirusa metod sticanja kolektivnog imuniteta nepouzdan.

U gostovanju na Radio televiziji Srbije (RTS), Pelemiš je rekao da virus “radi” ono što mu građani “dozvole”.

“Ako se adekvatno ponašamo, mi ćemo uspeti da se izborimo sa virusom. Ali ne možemo tek tako da ga pobedimo. Moramo da poštujemo ono što se zna”, rekao je Pelemiš.

Dodao je da se o koronavirusu dosta saznalo od početka pandemije, da je poznato kako se može usporiti njegovo širenje i naglasio važnost sprovođenja propisanih mera.

Naveo je da se u Srbiji još nije pojavio sezonski grip, ali da za to još ima vremena te je pozvao građane da se vakcinišu ukoliko još nisu.

Govoreći o Ordenu Karađorđeve zvezde prvog stepena, čiji je dobitnik zbog zasluga u borbi protiv epidemije, Pelemiš je istakao da je to veliko priznanje “koje čovek treba da izdrži u datom trenutku”.

1 KOMENTAR

  1. Svaka cast gerijatriji u KS na znanju i iskustvu, ali sramota na podanistvu, primanju ordenja u odnosu na lekare, sestre i ostalo osoblje, koji izgaraju od marta u skafandefima. Gospoda se setka u odelima i kravatama, pacijenta videli samo na tv. Sramota. Kon, pelemis, nestorovic, tiodirovic penzioneri, cije znanje ne moze da se ospori, ali to nije diprinos za medalje u borbi, koja jos traje, koja nije ni blizu kraja.

Comments are closed.