Dr Kon: “Ovo će da se spušta dalje, za tri i po nedelja vratićemo se na period koji smo imali pre. Sada imamo eksplozivno prokužavanje…”

4
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

“Situacija u Beogradu jeste bolja. Ako postoji nesto što je koherentno to su podaci koje dobijamo iz kovid ambulanti. Koliko ima respiratornih bolesti, pregleda, sumnji, sve te linije su koherentne i pokazuju postepen pad. Sumnjivih na kovid je pre 13. jula bilo preko 900, pa je taj broj posle 13. jula počeo da se smanjuje i bilo je između 750 – 850 sve do 18. jula. Sada 18. i 19. jul taj broj je ispod 600. To jasno ukazuje da su ove mere koje se primenjuju deluju” rekao je epidemiolog dr Predrag Kon.

On je gostujući u jutarnjem programu TV Pink rekao da imamo iskustvo opuštanja koje ne bi smelo da nam se ponovi.

“Ovo će da se spušta dalje, mislim da ćemo se za tri i po nedelja vratiti na period koji smo imali pre”, istakao je dr Kon.

“Da bi stala epidemija postoji samo jedan jedini način a to je kolektivni imunitet. Dobija se ili zaražavanjem, najbolje takozvanim tihim prokužavanjem koji daje blage slike bolesti, a sada imamo eksplozivno prokužavanje. Vakcinalni kolektivni imunitet, koji dobro poznajemo, bolesti kojima se štitimo vakcinom, vratile bi se ako bi prestali sa vakcinacijom, vakcinacija je za mene kolektivni imunitet “,rekao je dr Kon i dodao „ili biramo vakcinu ili zaražavanje, a dok vakcina ne dođe moramo da preduzimamo nefarmaceutske mere – distanciranje, pranje ruku, higijenu, smanjene kontakte”.

On se osvrnuo i na prenošenje virusa putem vazduha.

“Sve više ima posrednih dokaza da se i aerogeno prenosi što ima svog značaja. Da bi se preneo, treba da bude infektivna doza dovoljna u vazduhu. To je bio slučaj u zdravstvenim ustanovama kod virusa SARS1 , ovoga puta imamo jasno diferencirana mesta gde je dolazilo do super prenosenja. Najčešće i najviše se pominju proslave matura i razna slavlja, pevanje, sve su to situacije kada se više izbacuju svi mikroorganizmi”, objasnio je dr Kon.

“Istraživanja su u početku prikazivala da je zaražavanje mlađe populacije i trudnica retkost. Ova tri slučaja pokazuju da je to infektivni ili mikroorganizam koji ne bira uztast, ali je različit u ispoljavanju bolesti. Procenti teških slučajeva su manji kod mlađih, pa je tako bilo i kod trudnica. Za grip se zna da su trudnice posebno veliki faktor rizika”, naglasio je dr Kon.

On je dodao i da “sa pripremom i dolaskom vakcine sve će biti stavljeno na tas, da se vidi ko je u najvećem riziku. Kako će se to raditi ne znamo još tačno, svi misle da je najbolje da to bude preporučena vakcinacija”.

4 KOMENTARA

  1. Naravno doktore, preporucena a ko hoce drugacije nek ide, i ovako svo u veoma ofanzivnom prokuzavanju… A kad bude preporucena bice navalica ko sada za testiranje, guzve.

    • Pa šta se onda ceka, karantin i policijski čas, sve s vojskom, ko kinezi, pucaj, ko izadje, posle proverati zašto, ili bar indijski motkom, da ne izlaze bez razloga…niko normalan ne želi policijski čas, ali valjda je jasno svima da sad znaju bar nekog ili više njih koji su zaraženi i dok god oni imaju priliku da “šetaju” širenje zaraze je tu i bez mogucnosti da se iz bolnica “odlije” dovoljno ljudi…one bajke o bolnicama sa 1000 ležajeva verujem koliko i da bilo koja vlast u Srbiji može da donese lek/vakcinu do zime…plakaće mnogi iako se bunili i buniće se još ali vlast je ta koja treba da ima odgovornost i zauzme stav zarad države koja nisu oni sami već populacija koju treba da štite makar se bunila. Posle toga ako su lafovi zakazace nove izbore i izgubiti gotovo sigurno ali moći da kažu unucima kako su kad je trebalo radili umesto se dodvoravali. Konačno, mnogo manje će ih prolupati i ako odu na spavanje pre i ustanu ranije nego objektivno “kvalitetnijih” ljudi koji imaju empatiju i volju da još leče druge a zimi neće moći i plakaće zato…

    • Hoce,ako se poniste ovi falsifikovani izbori,pa moraju ponovo.Inace nista.Kakav bre kovid-19?Nesto jaci grip od sezonskog i to je to.Sve ostalo je politikanstvo.

Comments are closed.