Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je vest o tome da je oksfordska vakcina dobila zeleno svetlo za upotrebu ohrabrujuće za čovečanstvo, ali da je to za nas još prilično daleko.

„Naše zakonske forme za vakcinu su najstrože i to se može očekivati tek nakon četvrte faze, što znači mi bismo čekali još oko pola godine“, rekao je doktor Kon za RTS.

On je istakao i da ne postoji najbolja vakcina – ili je registrovana i za upotrebu ili nije.

„Da li bi i mogli doći do te vakcine, znamo da smo neka sredstva uložili u otkrivanje nove vakcine, sada Agencija za lekove da prati situaciju“, ukazuje Kon.

Odgovarajući na pitanje, na osnovu čega će se doneti odluka o tome koja je vakcina najbolja, epidemiolog Kon kaže da ne postoji najbolja vakcina – ili je registrovana za upotrebu ili nije.

„Svaka vakcina može da bude umrtvljena, da koristi delove mikororgaizma, sve su različite, bilo koja da postane zvanična – bilo koja je bezbedna za upotrebu“, istakao je Kon.

Prema njegovim rečima, jedino što može da se prati je kolika je efikasnost ispoljena, da li reaguje stvaranjem antitela i koliko štiti od bolesti.

Govoreći o tome koliko će vakcina da štiti, Kon kaže da nije govorio da je pitanje antitela diskutabilno, već se pojavljuju pojedinačni slučajevi da se javljaju reinfekcije.

„To je mali broj, uglavnom se smatra da je do 18 meseci zaštita, to će se ispitivati i to će imti uticaja na vakcvinaciju“, rekao je Kon.

Vakcina za koronavirus razvijena na Oksford univerzitetu je bezbedna i razvija zaštitu imunskog sistema, objavio je BBC ohrabrujuće otkriće koje su istraživači obelodanili u medicinskom Lancet časopisu.

Testiranja obavljena na 1.077 osoba pokazala su da injekcija vakcine dovodi do razvoja antitela, ali i belih krvnih zrnaca, takozvanih T-ćelija ubica, koje mogu da se bore protiv koronavirusa, i do 56. dana ispitivanja. Ovaj imunski odgovor može da bude veći posle druge doze vakcine, pokazalo je istraživanje na 10 osoba.

U poređenju s kontrolnom grupom (davana im je vakcina protiv meningitisa), vakcina za SARS-CoV-2 izaziva češće manje nuspojave, ali rešive paracetamolom. Nije bilo ozbiljnih neželjenih efekata. Na osnovu ovih rezultata, autori kažu da bi trebalo sprovesti dalje kliničke studije, uključujući i na starijim osobama. Sadašnji rezultati fokusirani su na imunski odgovor koji je meren u laboratorijskim uslovima, a dalja ispitivanja će potvrditi da li vakcina efikasno štiti od infekcije.

Još uvek je rano da se pouzdano kaže da je to dovoljno za potpunu zaštitu tako da su veća ispitivanja u toku.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Komentara

  1. zoran
    20 jula 2020 18:43

    Prilicno smesno.Mozda ce ova vakcina (koju najavljuje DR.Vucic, od Septembra koji se u sve razume)od jos nepoznate strane zemlje biti bolja.Ali mozda sam ga pogresno razumeo i pomesao sezonsku vakcinu protiv gripa sa vakcinom protiv covid-19.

  2. Душан
    20 jula 2020 22:51

    Количина нетачних података коју овај “стручњак” изнесе по конференцији завштампу је невероватна. Па да кренемо редом. Прво није тачно да се вакцина пушта у промет након четврте фазе клиничких испитивања. Вакцина се може пустити и након треће фазе. Друго још увек се не зна да ли постоје они који се реинфицирају или говоримо о пацијентима који из неког разлога имају продужену ако не и хроничну инфекцију. Треће не знам којих пола године се помиње. Да је САДА одобрена вакцина чекали би минимум пола године. И онда би постојале приоритетне групе ( медицинско особље у Ковид центрима итд). Четврто.Вакцину тзв из Оксфорда чека тестирање на 10000 људи. При том ради се о ЖИВОЈ вакцини. Генетски је модификован вирус обичног грипа да има елементе корона вируса.Никакави умртвљени делови вируса. И да будем прецизан. Нема ово никакве везе са уплитањем политике, ово је чисто незнање.оваквих примера незнања има на свакој конференцији где банку већ четврти месец држи овај “стручњак”. Медицински факултет има много репрезентативнијих имена на катедри за епидемиологију. Време је да шансу добије неко од њих.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.