V.d. direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović ocenila je u Novom danu na N1 da „svuda u svetu zdravstveni radnici budu negde 10 odsto obuhvaćeni ovom epidemijom, jer su prvi na udaru“.

„Vodi se računa da na vreme budu testirani. Ako se ispostavi da je pozitivan, odmah se povlači sa radnog mesta. Kada je u pitanju testiranje zdravstvenih radnika, nema razlike u odnosu na druge“, kaže ona.

Jovanović je izjavila da u sistemu zdravstvene zaštite radi oko 120.000 ljudi.

„Prema modelu koji se primenjuje, sada su svi uključeni u proces rada, kada su u u pitanju ili kovid centri ili lekari koji rade u kovid bolnicama, kao i u svim ostalim, čekajući da se potreba za ranom dijagnostikom realizuje. Organizacija je takva da se posebnom organizacijom sada organizuju na takav način da uvek bude dostupan medicinski kadar, to je zadatak svih direktora zdravstvenih ustanova“, kaže ona.

Prema njenim rečima, uvek se obezbeđuje da u vreme koje je definisano radi osoblje medicinsko i drugo koje pomaže u svim procesima.

„Na način kako je to potrebno kako bi se što veći broj ljudi obezbedio. Kada je u pitanju pažnja i nadzor nad kretanjem ove epidemije i među zdravstvenim radnicima, koji svuda u svetu budu negde 10 odsto obuhvaćeni ovom epidemijom, jer su prvi na udaru, vodi se računa da na vreme budu testirani. Ako se ispostavi da je pozitivan, odmah se povlači sa radnog mesta. Kada je u pitanju testiranje zdravstvenih radnika, nema razlike u odnosu na druge“, kaže ona.

Prema njenim rečima, nema razloga za strah.

„Nema razloga za paniku, zdravstveni radnici su tu, i dalje će biti, kako bi zdravlje bilo očuvano. Uz podršku medija da prenesu sve ove informacije svim građanima širom zemlje, upravo ta podrška znači da svi u miru pratimo zdravstveno stanje“, kaže ona.

Govoreći o broju testiranih građana, kako je rekla, mi smo najkasnije u regionu i registrovali virus na teritoriji naše zemlje.

„Ako pratite sve ostale države, kako su se epidemijski procesi razvijali, dolazilo je do povećanog obuhvata testiranjem. Mi smo u početku imali samo importovane slučajeve, onda smo intenzivno pratili njihove kontakte i kad se utvrdilo da se bolest širi među građanima, primenjene su sve druge preventivne mere“, kaže ona.

Kaako je rekla, pored medicinskih, treba poštovati i administrativne mere – socijalnu distancu, ostanak u kućama…

„Gde toga nije bilo, situacija je bila potpuno drugačija. Možemo da budemo mirni, mere idu samo u cilju očuvanja, unapređenja i zaštite našeg zdravlja“, rekla je.

Prema njenim rečima, nema razloga za sumnju da li se na mestima u kovid ambulantama nalaze lekari ili ne.

„Širom naše zemlje postoje respiratorni centri, kako u Domovima zdravlja, negde čak i u bolnicama, postoje kapaciteti koji će teže slučajeve odmah primiti, ne treba zvati, treba otići u kovid ambulantu, nema razloga, ukoliko postoje simptomi, da ne budete testirani“, kaže ona. 

Istakla je da tamo gde ima najviše inficiranih, možemo očekivati i najveći udeo pozitivnih radnika zdravstvenih.

„Još jednom bih apelovala da kad postoje administrativne mere, one nisu samo administrativne, one su potreba. Ostanite u kućama, držite distancu, naredna nedelja nam je kritična, uz vašu podršku mislim da ćemo uspeti na ovom putu i borbi protiv virusa u Srbiji“, kaže ona.

Kako je rekla, osobe ostaju u privremenoj bolnici da se virus ne bi širio dalje,

„Osoba može da nema simptome, da ne zna da ima virus, a da bude prenosilac. A i ukoliko dođe do naglog pogoršanja, onda može da se pruži sve što se neophodno, da se sačuva zdravlje“, kaže Jovanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.