Dr Janković: “Vakcine su tu da pripomognu, za sada može da se bira između dve…”

0
Foto: Printscreen Youtube / Nova S

(Beta) – Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je danas da se epidemiološka situacija u Srbiji nije popravila toliko da “možemo da počnemo da govorimo o jenjavanju epidemije”.

Osnovne mere protiv korone su najbitnije, kako je rekao za Radio-televiziju Srbije, a vakcina će samo da “pripomogne”.

Janković je rekao da svaka vakcina koja je registrovana i delotvorna, može da se primenjuje. “U Srbiji su trenutno dostupne dve vakcine protiv korone – Fajzer i Spitnjik V, tako da će građani moći da biraju koju vakcinu žele da prime”, objasnio je on.

Razmak između dve doze je minimum tri nedelje, jer je važno da organizam dva puta primi informaciju o tom antigenu, dodao je.

Upitan koliko je osoba potrebno da se vakciniše da bi se stekao kolektivni imunitet, Janković je rekao da “ima dosta nepoznanica”.

“Kolektivni imunitet zavisi i od toga koliko ljudi već ima imunitet na osnovu preležane bolesti. Još nije ispitano ni koliko traje prirodni imunitet. Okvirna cifra za sticanje kolektivnog imuniteta je 20 odsto, ali to je dosta okvirna cifra, to je minimum koji se mora ispuniti u ovoj godini”, rekao je on.

Napomenuo je da i oni koji su preležali koronu, treba da se vakcinišu, jer postoji mogućnost ponovnog zaražavanja.