Dr Gojković: “Struka nije tražila uvođenje policijskog časa i vanrednog stanja u ovom trenutku…”

0
Foto: Printscreen Youtube

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je rekao na konferenciji za medije Kriznog štaba da se analiziraju brojke novozaraženih, i da mere u poslednje dve tri nedelje daju određeni rezultat, a to je da nema mnogo većeg broja novozaraženih.

On je dodao je da smo se ustalili u brojkama koje su izuzetno velike i da se nalazimo u samom vrhu epidemije.

“Ne želim da širim ni pesimizam ni optimizam. Nemamo frapantan broj novozaraženih. Ipak, nalazimo se u samom piku, samom vrhu epidemije. Uspeli smo da stabilizujemo krivu…”

Istakao je slavlja koja su pred nama i očekivani povrata jednog dela građana iz inostranstva za praznike. Gojković je rekao da je Krizni štab razgovarao o građanima koji žele da uđu Srbiju.

“Sigurno da će postojati određeni vid uslova u vidu određenih epidemioloških mera, ne samo za građane Srbije. Da donesete te odluke morate imati relevantne brojke i činjenice. Za ponedeljak je zakazana sednica Kriznog štaba i biće doneta odluka za ograničenja, za uslove za ulazak u Srbiju.”, rekao je Gojković.

Rekao je i da će se trenutne mere nastaviti do 15. decembra i da će nakon toga uslediti novi set mera.

Dodao je da “zdravstveni sektor Srbije krvari…”

Dr Gojković je rekao da razume želju svih da žive normalnim životom, ali da smo u najvećem piku epidemije, i da nije realno da će moći da se desi čudo pred Novu godinu i da nema nikoga u bolnicama. Poručio je da će država sve uraditi da zaštiti zdravstveni sektor i građane.

Uputio je apel svima da ne varaju sami sebe, i da se kućnim žurkama ne vara niko, nego ljudi varaju sami sebe, a onda im se to vrati.

Na pitanje da li je razmatrano uvođenje policijskog časa pred novogodišnje i božićne praznike dr Gojković je objasnio da ni policijski čas ni vanredno stanje nisu predlagani od strane Kriznog štaba u ovom trenutku.

“Do Nove godine ima puno vremena, imamo tri nedelje”, rekao je dr Gojković.

Na pitanje da li privatne laboratorije mogu da testiraju građane na koronavirus, dr Gojković je rekao da su neke privatne laboratorije dobile dozvolu (za antigenska testiranja, ne PCR), a da veliki broj tih laborotorija to i radi…

“Radi se kompleksnom procesu PCR testiranja, ne možemo da imamo toliki protok inefektivnog materijala u stambenim zgradama. Imamo 20-30 objekata koji rade izvanredan posao, zahvaljujem svima koji rade u sistemu”, rekao je dr Gojković.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500