Doktorka Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije je izjavila u emisiji N1 Studio Live da su njihova istraživanja pokazala da antitela u organizmu „traju“ i da oni koji su preležali koronavirus imaju neku vrstu zaštite.

„Ljudi koji su imali težu kliničku sliku razvijaju veću količinu antitela, ali to ne znači da svi asimptomatski slučajevi i slučajevi sa blažom kliničkom slikom imaju niske vrednosti“, objašnjava Gnjatović.

Gnjatović dodaje da su u njihovoj laboratoriji rađene analize 15.000 ljudi.

„Naravno nisu svi bili pozitivni na koronavirus. Pratimo 50 pacijenata od marta, drastičnog pada koncentracije antitela u krvi nije bilo. Pretpostavljamo da će, na osnovu podataka koje imamo, ta antitela trajati minimum godinu dana, verovatno i duže“, kaže Gnjatović i objašnjava da su antitela samo jedan od parametara koji učestvuju u odbrani organizma.

Ona ističe i da nije sve u količini antitela.

„Važno je kog su kvaliteta odnosno koliko ima neutrališućih antitela koja su sama po sebi sposobna da spreče ulazak virusa u organizam. Praćenje neutrališućih antitela je važno i za razvoj vakcine“, kaže ona.

Prema njenim rečima, asimptomatski pacijenti koji su razvili velike količne antitela su verovatno najbolji donori krvne plazme odnosno razvili su antitela najboljeg kvaliteta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.